Гешев за Радев: Объркал се е, мафия в България няма

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Президентът явно нещо се е объркал. Мафията е в политиката. Това заявление е тъжно, защото президентът би трябвало да обединява нацията и не е признак на държавнически подход да атакуваш прокуратурата. Казал съм го многократно, ние не съобразяваме действията си с изказвания на политици, независимо от каква посока идват атаките. Аз съм поласкан от обвиненията”.

 

Така главният прокурор Иван Гешев отговори прред Нова тв на обвиненията от вчера на президента Радев, че в изпълнителната власт и в прокуратуратята има мафия.

 

Припомняме, че вчера се проведоха акция и арести в президентството. Задържани бяха секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и съветникът по сигурността на държавния глава Илия Милушев. По същото производство задържаха повторно и бизнесмена Пламен Бобоков. Това доведе до протест пред президентството, при който се появи и държавният глава, като направи направи остро изказване срещу властта и прокуратурата.

 

“Що се отнася до съветника по правни въпроси Пламен Узунов ние бяхме безпрецедентно открити към обществото. За която и да е страна членка на ЕС дали е нормално да получиш съдебно решение преди да е излязло, дали е нормално да лобираш за политическа регистрация, дали е нормално да оказваш друга логистична дейност. Какво би се случило в една страна от ЕС при такова нещо? Знам какво се случи тук. Казаха, че не е проблем. Това е проблемът на българската държава. Трябва да разберат – това време свърши, няма да има прошка, няма да има двоен стандарт, няма значение дали става въпрос за секретар на президента, дали става въпрос за министър.”, посочи Гешев.

 

„Не съобразяваме действията на прокуратурата с изявления на политици или с политически последствия. Не се страхуваме, не се срамуваме и държим българските граждани да знаят истината. Това е начинът да се повиши доверието в съдебната власт”, заявикатегорично  главният прокурор Иван Гешев в интервю за „Здравей, България”.

Коментарът му дойде по повод мнението, изразено от някои граждани, че акцията на прокуратурата в президентството е дошла, веднага след като Радев е поискал сваляне на охраната на НСО за Доган и Пеевски. Часове след началото на акцията и извършените арести на „Дондуков” 2, пред сградата се състоя протест. Държавният глава излезе при демонстрантите и с изявлението си призова за „прогонване на мафията от прокуратурата”.

 

„Аз не мога да отговарям, че един съветник по сигурността в разпит заявява, че е получил от агенция „Разузнаване“ информация, заявява, че я е предоставил на президента, а после заявява, че се е объркал и дава 4 документа с гриф държавна тайна, които е намерил в касата си“, коментира Гешев.

“Не може президентството да прехвърля собствените си грешки и кадрови назначения на прокуратурата.

 

“Тези действия на президента са тъжни. Той се нареди в редицата на Иван Костов, върви по техния път – пътят на тези, които откраднаха създаденото от българския народ и нарязаха заводите”, допълни Гешев.

 

“Мен не ме интересува каква ще е политическата реакция. Това, че ни атакуват, че сме извършили политическо убийство, какво коментира премиерът, какво коментира г-р Радев и изказвания, които вероятно са свързани с предизборната обстановка.

Няма да се съобразяваме с българските политици, българските олигарси. Ще прекъснем връзката между тях”, закани се Обвинител №1.

 

“Аз не коментирам данни и доказателства“, заяви Гешев по повод ареста на Пламен Бобоков. Спорът с тях се води в съдебната зала. Всеки обвиняем има право да изгражда своята защита. Това, че някой е задържан под стража изобщо не му е отнето правото да се изразява”, уточни Гешев.

 

“Обвиняемият Бобоков трябва да отговори на други въпроси – какво правят тези боклуци, натрупани в стотици складове из цялата страна. До Червен бряг, до Кремиковци, на 2 места до Червен бряг. Това са опасни отпадъци, които са лесно запалими, които отделят радиация. Това може да стане в Либерия, но и там не може да стане, може да стане в най-бедната страна”, посочи той.

 

“По-евтино е да дадеш нещо на някоя фирма и да кажеш, че разполага с капацитет и да копаеш и да тровиш българските деца с олово. Да, от това печелиш 2-3 млн. евро. По-лесно е да копаеш и да тровиш българите”, заяви още главният прокурор. По думите му част от българския съд е свързан с неолиберални идеи.

 

“Смята, че той е приближен на господ и той е безгрешен. Прокуратурата ще поеме своята лична отговорност в борбата с престъпността. Но и другите институции трябва да си свършат работата”.

 

“Последните месеци българската прокуратура не прави компромис с никого, независимо дали става въпрос за антимафиоти, за зам.-министър или за Черепа. Не ме е страх от политическите реакции. Няма да се съобразяваме с българските политици и олигарски, ще претърсим връзката между тях, която ни държи в бедност и нищета”, заяви още той.

 

По въпроса дали ще подаде оставка, Гешев запита: “За какво да подам оставка, за това, че си върша работата, че телефонните измами почти изчезнаха, за това, че десетки олигарси са в арестите или се крият в съседни страни. Не няма да си подам оставката, че си върша работата”, посочи той.

 

“Не ми е известно съветници на президента да имат имунитет. Ще се съобразим с решението на Конституционния съд”, заяви още Иван Гешев.

 

Очаквам, може би, ГЕРБ да организира протест. Прокуратурата ще внесе данни за извършени престъпления от министър Банов за “Ай тауър”. Очаквайте всичко от нас, което е в рамките на закона. Ако имаме основания и имаме доказателства не се притесняваме да си вършим работата”, завърши Иван Гешев.

На въпрос за очаквани протести и днес той отговори, че очаквал да се съберат симпатизанти на ГЕРБ, поради започваща проверка срещу министър Банов заради разрешение за издигането на “небостъргач” на 50 метра от паметник на културата.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар