Гешев покани на работна среща Бойко Рашков с публично писмо – Правосъдие – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На фона на разразилата се война между прокуратурата от една страна, и правителството, МВР и новите шефове на служби от друга, главният прокурор Иван Гешев реши да демонстрира помирение като изпрати писмо-покана на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за работна среща и чрез публично обявени срещи с новия председател на ДАНС и с новия шеф на ГДБОП Калин Стоянов, пише “Сега”.

В писмото си до Рашков, което Гешев разпространи официално, той намесва проведена в периода 25-28 май 2021 г. в гр. София международна конференция “Защита на еврото в България и страните от Югоизточна Европа и Балканския регион. Постижения и предизвикателства пред правоприлагащите органи”. Главният прокурор отбелязва, че за участие във форума е отправена покана и до служебния министър на вътрешните работи. Същата обаче е била отклонена поради служебен ангажимент на министър Рашков.

“С оглед необходимостта от продължаване взаимодействието между изпълнителната и съдебната власт, в частност ПРБ и МВР, бих се радвал да проведем работна среща”, се посочва веднага след това в писмото на Иван Гешев до Бойко Рашков. Главният прокурор изразява увереност, че “само с общите усилия на отделните власти, могат да бъдат постигнати желаните от българските граждани резултати, а именно ефективно противодействие на престъпността.”

Писмото на главния прокурор до вътрешния министър завършва с думите: “считам, че традиционно добрата съвместна дейност между ПРБ и МВР в рамките на нормативно установените правомощия, ще бъде надградена и доразвита, каквито са и очакванията на българското общество”.

В официално съобщение на държавното обвинение часове по-рано бе обявено, че Гешев е приел в Съдебната палата новоназначения председател на Държавна агенция “Национална сигурност” Пламен Тончев. Изрично е натъртено, че това е станало по искане на шефа на Агенцията. В срещата са участвали и зам.-главните прокурори Даниела Машева и Пламена Цветанова.

Акцент в разговора бе продължаване на взаимодействието между институциите в борбата срещу престъпността и корупцията, както и защитата на националната сигурност, съобщават от държавното обвинение. Главният прокурор изразил “увереност, че ще бъде продължена и трайно установената практика между ПРБ и ДАНС по противодействие на нарушенията, свързани с политическите права на гражданите”.

Само минути по-късно, прокуратурата пусна съобщение и за среща на Гешев с новоназначения директор на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” – МВР  гл. комисар Калин Стоянов. “В рамките на работната среща бе обсъдено продължаване на съвместните действия между ПРБ и ГДБОП – МВР по успешно противодействие на организираната престъпност, прането на пари и борбата с тероризма”, обявиха от държавното обвинение.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар