Гешев се оплакал в Брюксел, че го карат да работи, лъже, че било “политически натиск”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ЕК получила писмо от Геше със лъжа за “политически натиск”

Европейската комисия е получила писмото от мързеливия милиционер Гешев, което информира за “оказвания безпрецедентен политически натиск от страна на парламентарно представени партии в 45-ото Народно събрание” за закриването на двете спецпрокуратури, съобщиха за БНР от Комисията. Ръководството на българската прокуратура съобщи за писмото миналата седмица.

Писмото е изпратено също до председателя на Европейския парламент, Групата на държавите, борещи се срещу корупцията и Венецианската комисия.

В Еврокомисията знаят и за направените наскоро законодателни предложения, които тя наблюдава в контекста на доклада за върховенството на закона.

От там подчертават, че е важно събитията в България да не обръщат хода на напредъка, констатиран в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка от 2019 година, както и да завърши прилагането на препоръките, най-вече за новия закон за наказателната отчетност на главния прокурор и неговите или нейните заместници. От там припомнят, че механизмът е отбелязал ангажиментите, поети от българското правителство, чрез които да се гарантира продължаването на сътрудничеството с органите на Съвета на Европа за справяне с всички останали недостатъци по отношение на антикорупционната правна рамка и ефективните криминални разследвания.

„Комисията ще продължи да наблюдава отблизо ситуацията, тъй като това е изключително важно в контекста на предстоящия доклад за върховенството на закона“, се казва в нейния отговор.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс каза, че мониторингът върху България продължава.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар