Гешев се поболя от несподелената любов с ЕС и САЩ – Правосъдие – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

 отношенията си с европейските институции и евро-атлантическите ни партньори главният прокурор Иван Гешев много прилича на ухажор, който така и не успява да спечели благоволение. Неговите писма с апломб до посолства и евродепутати не само не помагат на държавното обвинение в международен план, но и постигат точно обратното – препотвърждава се оценката за лошата му работа.

Същинска графомания

е налегнала правораздавателните органи през последния месец. В началото на януари Гешев и неговите заместници се подписаха под памфлет от 32 страници, в който “разобличават” враговете на държавното обвинение. Те са на мнение, че общественото недоволство е плод на политически заинтересовани лица, обвиняеми и подсъдими, “които в нарушение на закона направиха опит да защитят свои лични интереси, засегнати от правосъдието”. “Манипулативно и по недопустим начин тези лица насочваха нагнетената срещу изпълнителната власт гражданска енергия срещу прокуратурата и главния прокурор, за да ѝ попречат на работата, за да осуетят разследвания и да предотвратят изправянето на виновни лица пред независимия български съд”, пише Гешев.

В подкрепа на тезите си той дава пример с редица изказвания на политици, които според него нарушават принципа на разделение на властите. Премиерът Кирил Петков е “направил декларативен призив за оставка на главния прокурор”, а министърът на правосъдието Надежда Йорданова е заявила, че “спрямо Гешев е в ход целият възможен арсенал за реакция, с който разполагат изпълнителната власт и Народното събрание”.

Вместо обществена подкрепа обаче Гешев си навлече подигравки заради големия брой адресати, които не се побират в първите 8 страници. Сред 67-те получатели са председателите на Европейския парламент, на Европейската комисия, както и на еврокомисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE). Копие получиха всички български евродепутати и посланиците на държавите членки в ЕС и САЩ.

В отговор на писмото на главния прокурор “до международното положение”, както се шегуват в социалните мрежи, от управляващото мнозинство в българския парламент излязоха с декларация, в която отново призоваха Иван Гешев да си подаде оставката. Реакцията не закъсня, но този път от прокурорите във Висшия съдебен съвет, които се почувстваха длъжни да защитят “доброто име” на главния прокурор. “Считаме, че този акт на народните избраници руши както демократичните устои на управлението, така и основните европейски ценности”, гръмко декларираха съдебните кадровици в прокурорската колегия. Позицията им също беше изпратена до европейските институции.

Само след няколко дни посолствата на държавите в ЕС и САЩ получиха и трето писмо от прокуратурата, която този път се оплака от коментар на разследващия журналист Атанас Чобанов, който твърди, че е получил предупреждение от американските служби за сигурност за заплаха за живота му. След като Софийската районна прокуратурата съобщи, че се е самосезирала по случая, Чобанов написа: “При чудодейното случайно разпределение преписката се е паднала на прокурор Иво Боев, за който се знае, че е прекратил една от преписките за полицейското насилие по време на протестите миналата година. За “награда” той е станал част от т.нар. спецекип в СРП”. “Смятаме, че оценката на работата на прокурора цели вменяване на заблуждение, накърняващо достойнството на нашия колега и принизяване на професионалния му опит”, отговориха от държавното обвинение.

Писмата не трогват

Колкото и редове да изпише в своя защита пред европейските институции, Гешев няма да получи подкрепа отвън. Това се дължи на факта, че държавата ни повече от десетилетие не изпълнява решението на Европейския съд по правата на човека по делото “Колеви срещу България”, според което не съществува ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор. “Липсата на възможност за ефективно наказателно разследване на главния прокурор и неговите заместници е отдавнашен въпрос, повдиган не само от Европейската комисия, но и от ЕСПЧ и Съвета на Европа”, пише в доклада на ЕК за върховенството на закона в България за 2021 г.

Истината е, че Европа не взема насериозно позицията на жертва, за каквато се представя самият Гешев. Малко след избирането му за главен прокурор през 2019 г. той беше подложен на унищожителна критика от евродепутати в комисията LIBE по време на първото му изслушване в ЕП. Задаваха му неудобни въпроси за “Апартаментгейт”, за споразуменията, които е договарял с т.нар. група за данъчни измами “Недосегаемите”, както и за протестите срещу кандидатурата му за шеф на държавното обвинение. “Присъствието на г-н Гешев предизвиква сериозни притеснения сред нас”, коментира евродепутатът от Ирландия Клеър Дейли, член на Европейската обединена левица.

После през август 2020 г., когато LIBE повторно поискаха да изслушат главния прокурор в пика на протестите за неговата оставка и тази на правителството на Борисов, той се скри от евродепутатите и вместо да се яви лично, изпрати заместничката си Красимира Филипова. “Лъжа е, че главният прокурор не се е явил пред Европейския парламент, моите заместници участваха в тази среща, аз не съм участвал”, беше оправданието на Гешев пред ВСС, когато се обсъждаше предложението на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

Комисията LIBE опита и втори път да изслуша Гешев през януари м.г., но отново в ЕП отиде един от заместниците му. Главният прокурор обаче получи неудобните въпроси писмено. Евродепутатите искаха да знаят как върви разследване “Барселонагейт”, в което името на Бойко Борисов е намесено в схема за пране на пари. Друга тема от интерес в Брюксел са аудиозаписите от юни 2020 г. с гласа на бившия премиер. Има и въпрос за етапа на разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето, което беше спряно с аргумента, че не може да бъде разкрита “прекрасната госпожа” или “Мата Хара” (по думите на Борисов).

Сега Гешев отново е поканен на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, съобщи евродепутатът Елена Йончева. То ще се проведе на 27 януари и от прокуратурата официално съобщиха, че Гешев този път ще се отзове. В залата трябва да присъстват още министър-председателят Кирил Петков, министърът на правосъдието Надежда Йорданова и министърът на културата Атанас Атанасов, който наблюдава медиите, където също има големи проблеми. Това развитие показва, че никой от ЕС за момента не смята да променя критичното си отношение към главния прокурор.

Червен картон и от САЩ

получиха опитите на Иван Гешев да търси подкрепа отвъд  океана. Месец преди да бъде избран за главен прокурор, Гешев заедно с тогавашния си шеф Сотир Цацаров и бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев бяха приети в Белия дом на среща със съветник на президента Тръмп. Тази визита обаче си остана и единствената, при която Гешев успя да демонстрира някакви добри отношения със САЩ. Показателно беше, че точно преди американците да обявят санкциите срещу българи по закона “Магнитски” миналото лято, американският посланик у нас Херо Мустафа проведе серия от срещи с висши държавници. Сред удостоените с визита не беше главният прокурор, който би трябвало да играе съществена роля в борбата с корупцията.

Гешев определено ще остане в историята с това, че по време на неговия мандат като главен прокурор беше приет най-големият пакет от мерки съгласно закона “Магнитски”, прилаган в рамките на един ден, което представлява прецедент за Европа. Извън Русия има само един-единствен друг европеец, санкциониран заради корупция по този закон. Очевидно той и САЩ имат съвсем различно разбиране що е то корупция.

Мартин Георгиев, “Сега”

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар