Война

Гигантските загуби за киевския режим в отбраната на Бахмут, Угледар и Авдиевка

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Общата импотентност на Киев дразни НАТО и Европейския парламент

Песимизмът расте не само в щабовете, но и в бойните части

Постоянният недостиг на боеприпаси и оръжия, нарастващото раздразнение между Вашингтон и Киев и гигантските загуби в отбраната на Бахмут, Угледар и Авдиевка – всичко това е текущото състояние на нещата във въоръжените сили на Украйна (ВСУ), чието командване продължава упорито да ни уверява, че се готви за някакво пролетно „контранастъпление“.

Вярно е, че ако първоначално киевските генерали обещаха, че „контранастъплението“ ще започне през март, сега те вече говорят за май. Журналистите от западни издания разговаряха с обикновените украински военнослужещи и всички се съмняват, че техните генерали имат представа какво се случва на фронта.

Киев очевидно ще получава все по-малко пряка военна подкрепа. В обществото на основния донор – САЩ, вече нараства недоволството от военните неуспехи на ВСУ и нежеланието да продължи да се спонсорира Зеленски.

„Лично аз не вярвам в контранастъплението. Когато гледам нашите ресурси, се питам: с какво ще го направим? Нямаме нито хората, нито оръжията за това“, казва един киевски функционер в анонимно интервю за Washington Post.

Няма ги ресурсите за наполеоновите планове на генералите Валерий Залужни и Алексей Резников. Те мечтаят да нанесат удари на южния театър на военните действия, откъм Запорожие. Да се разделят руските войски на две и да се насочат към Мелитопол и по-нататък към Крим.

За целта обаче изтощените украински части ще трябва да пробият добре ешелонираната отбрана, строена по линията на съприкосновение от Пологовския и Василиевския райони на Запорожка област. След това трябва да преминат още 80 километра до Мелитопол, който също е превърнат в непревземаема крепост. И след това поне още 150 километра от Мелитопол, поне до Перекопския провлак.

Не само военните, но и самата природа се е постарала тук с мрежата от солени лимани с насечени брегове, което прави този район почти непроходим не само за тежки бронирани превозни средства, но дори и за моторизирани пехотни колони, пише Washington Post.
И е разбираемо защо киевският апаратчик дава анонимно интервю за американското издание. Валерий Залужни и Алексей Резников размахват байраците, без дори да погледнат географската карта.

Междувременно, според Washington Post, песимизмът расте не само в щабовете, но и в бойните части. Украинските войници са недоволни, че обещаните танкове на НАТО така и не са попаднали при тях. Има катастрофален недостиг на боеприпаси и оръжия. НАТО категорично отказва да достави изтребители F-16, и вместо това Словакия и Полша някога ще изпратят няколко съветски МиГ-29 от старите си запаси.

На украинската армия й недостига не само оръжие, но и личен състав. В продължителните кръвопролитни битки, ВСУ хвърлят най-боеспособните части си в сектора на Бахмут и в южнодонецкото направление, и там са унищожени много опитни офицери и сержанти, пише холандското издание De Morgen.

Според последните оценки на западните разузнавателни служби, цитирани от журналиста от De Morgen Томи Тийс, най-малко 120 000 украински войници са били унищожени (убити или тежко ранени) от началото на специалната военна операция (СВО). Това са предимно професионални военни, вместо които в частите идват неопитни и необстреляни новобранци.

Именно недостига на обучени командири забавя „контранастъплението“, обещано на Вашингтон. Но режимът в Киев измисля все повече и повече извинения, за да обясни дългото начало на новите операции и сега вече се чака не края на пролетното размразяване, а се говори вече за краят на април, когато ще започнат мащабните танкови маневри. Вярно е, че дотогава танковете в ВСУ така и няма да пристигнат.

Томи Тийс пише, че на фона на военните провали на киевския режим нивото на подкрепа за Украйна намалява на Запад. Неотдавнашно проучване в САЩ, поръчано от Асошиейтед прес, показа, че по-малко от половината (48%) от американците са за продължаване на изпращането на оръжия в Украйна. През май 2022 г. тази цифра беше 60%. Но групата на противниците на изпращането на оръжия е нараснала от 19% на 29% през годината.

В друго проучване на Pew Research Center 26% от американците казаха, че в Украйна влизат твърде много оръжия. Докато през март миналата година тази цифра е била едва 7%. Радикалите, които са уверени, че ВСУ получават “твърде малко” оръжия на НАТО, са намалели от 42% на 20%.

И в края на краищата това не са абстрактни цифри от социологическите проучвания, а е жизненоважно с тях да се съобрази и администрацията на Джо Байдън, който вече се готви за президентската надпревара, припомня De Morgen. Процентът на подкрепа за Украйна ще продължи да намалява и Байдън няма да посмее да предприеме действия, които няма да са популярни сред избирателите.

Освен това тази година предстоят сериозни избори и в Германия (през октомври за избор на регионални парламенти) и в Испания (през декември – за национален парламент). И през 2024 г., освен американския президент, ще се избира и Европейският парламент: и партиите всъщност няма да искат да обясняват на своите избиратели за какво Зеленски и компанията са похарчили десетки милиарди, без да постигнат някакви забележими победи на фронта.

(Превод за “Труд news” – Павел Павлов)


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар