Гигантски вунящи цветя цъфнаха в Чикаго (СНИМКИ) – Любопитно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Достатъчно необикновено е да видиш едно от най-големите, най-редки и най-вунящи цветя на планетата да цъфти. Да видиш две, разцъфващи едновременно – това вече е изключително!

Ето защо близо 215-сантиметровите “трупни цветя” в Чикагската ботаническа градина предизвикаха интереса на десетки хиляди посетители само за една седмица, въпреки зловонната смрад на разлагащ се труп, която те отлагат, за да привлекат бръмбари и мухи за опрашване, пише БГНЕС.

Причината за нескрития интерес се крие във факта, че редките растения, наречени Титаничен аморфофалус всъщност могат да се открият свободно растящи на едно единствено място в света – индонезийския остров Суматра.

И тъй като и там те са застрашени от изсичане, малцина ботанически градини по света се опитват да ги култивират и опазят, доколкото могат. А това не е никак лесно, като се има предвид, че са необходими минимум 10 години, за да поникне самото цвете и само ден, за да разцъфне и увехне.

Градината ще продължи да излага на показ “близнаците” до 8 юни с надеждата да привлече още ентусиасти, дошли да разгледат масивната двуметрова структура на цветята, макар и цветовете им вече да са се събрали и да са започнали да окапват.

За щастие ботанистите са успели да се доберат до няколко ценни семенца, които вече са разпратили по света с надеждата да спасят това невероятно чудо на природата от изчезване.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар