ГКПП “Илинден-Ексохи” няма да бъде отворен за туристи от днес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГКПП „Илинден-Ексохи“ на границата с Гърция все още не е отворен за туристи, съобщи за Радио Благоевград дежурният служител на граничния пункт.

По всяка вероятност ситуацията ще бъде такава през целия ден, въпреки появилата се информация за отваряне на границата, след като това беше договорено от министъра на транспорта Георги Тодоров и посланик Димитрис Хронопулос.

Така туристите ще могат да преминават в Гърция само през два от пунктовете – “Кулата” и “Маказа”, което в момента не отнема повече от час. 

От днес преминаването на границата може да се случи и чрез европейски цифров сертификат.

QR кодовете ще бъдат четени чрез таблети. На граничен пункт “Кулата-Промахон” към момента има доставен само един таблет, като служителите от Регионалната здравна инспекция заявиха, че той се използва много рядко, тъй като самите туристи все още не са подготвени и нямат изкарани такива сертификати.

От днес на ГКПП “Кулата-Промахон” се очакваше разкриването на още две входни и едно изходно платно за леки автомобили.

На среща между областния управител на Благоевград Николай Шушков и представители на държавата, проведена в средата на миналия месец, беше обещано, че от 1 юли на граничен пункт “Кулата-Промахон” ще бъдат разкрити нови пътни платна.

По информация на Гранична полиция това обаче няма да се случи от днес. Въпреки това аварийната лента ще бъде преструктурирана. На нея ще бъде поставена кабинка за обработка на документи и там ще бъдат пропускани леките автомобили.

Забавяне ще има със “зеления коридор”, обещан за камионите. Шофьорите на празните тежкотоварни автомобили трябваше да бъдат пропускани в лентата за автобуси, но това няма да бъде изпълнено в обещания срок.

Въпреки това от днес и за тях ще бъде разкрита още една кабина за обработка на документи с цел предотвратяване на създаването на километрични опашки.

В момента движението е натоварено, като опашката от камиони е близо километър.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар