Главният ислямист на Германия вербувал атентатора от Берлин

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новият заподозрян за атаката в Берлин – тунизиеца Анис А., е свързан с една от най-опасните мрежи на салафити в Германия, известен е на полицията като опасен и е част от ислямистка мрежа, твърдят местните медии. Вътрешното министерство на Германия потвърди, че е в ход операция по издирването му в цяла Европа.

Анис А., за когото се твърди, че е тунизиец, е бил в контакт с кръговете около проповедника Ахмад Абделазиз, известен повече като Абу Уала. Проповядващият джихад бе арестуван през ноември с още четирима по подозрения, че е вербувал млади мюсюлмани да се сражават в Сирия за “Ислямска държава”, съобщава “Зюддойче цайтунг”.

За задържането на Абу Уала е помогнал 22-годишен мъж, който се завърнал в Германия от такава мисия. Докато бе в Турция, той каза в интервю за изданието, че Абу Уала е “№1 на “Ислямска държава” в Германия”.

Полицията претърсва на много места в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където Анис А. е регистриран. Тунизиецът имал адрес и в Берлин. Проверяват се и всички медицински заведения и пунктове, защото има вероятност той да е ранен и то сериозно и да е потърсил помощ. За роденият в Татуин в Тунис през 1992 г. се знае, че е използвал поне 4 прякора в миналото. През лятото той е привлякъл вниманието на полицията заради тежък побой, но преди да го арестуват е минал в нелегалност. През 2012 г. Анис А. е пристигнал в Италия, а в Германия е от юли 2015 г., където е кандидатствал за убежище. От април 2016 г. е със статут “временно замразено депортиране”, което означава, че молбата му е била отхвърлена, но и че той не е бил екстрадиран.

“Зюддойче цайтунг” и новинарската редакция на държавната телевизия, изглежда разполагат с добре информиран източник за хода на издирването и засега дават най-богата информация, посочва Дневник.

Вътрешният министър Томас де Мезиер обаче призова журналистите да не спекулират и да оставят службите тихомълком да си свършат работата.

Германският вестник твърди, че от шофьорското място в камиона е извлечена ДНК. Има и спекулации, че в кабината са открити лични документи, което е характерен почерк за терористични групировки. Ако това се потвърди, то е демонстрация, че хората им не се крият като престъпници и търсят начин да изпратят посланието си през медиите.

Главният ислямист на Германия вербувал атентатора от БерлинFocus online

Ключов момент, за да потвърдят автентичността на твърденията им, е да обяснят как са извършили нападението, какво точно са направили, как и защо. “Ислямска държава” побърза да си припише атаката, но без да даде никакви подробности. Вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йагер потвърди, че на заподозрения е бил отказан бежански статут, но не е бил депортиран, защото не е имал валидни лични документи, а тунизийските власти са отрекли, че е бил техен гражданин, пише “Дойче веле”.

“Получихме документите му едва днес”, каза Йагер. “Няма да коментирам това повече”.

Други твърдения за Анис А. са, че през август е бил задържан във Фридрихсхафен с фалшива италианска лична карта. Регистриран е в център за бежанци в Емерих ам Рейн на холандско-германската граница. Германските служби са го наблюдавали, но през декември той е изчезнал.

Снимка: @focusonline

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар