Главният прокурор Гешев е отпразнувал юбилея на депутата-олигарх Пеевски в хотел “Ястребец”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
На 27 юли 2020 година депутатът-олигарх на ДПС Делян Пеевски навърши 40 години. Събитието се е провело в луксозния хотел “Ястребец” (в зимния курорт Боровец), собственост на приближения до рожденика бизнесмен Ангел Палийски.
Голямата чест и признание да отпразнува юбилея на “най-големия дарител и филантроп” в България, медиен магнат, олигарх и политик е имал и главният прокурор на републиката Иван Гешев, който е бил гост на пиршеството. Това научи LIBERTA.BG от свои оперативни източници.
В този ден в София протичат поредните протести за оставките на премиера Бойко Борисов от ГЕРБ и неговото трето правителство, и на главния прокурор Иван Гешев. Улиците на европейската столица за заляти с плакати-честитки за Делян Пеевски, като най-масовата демонстрация е пред държавната Българска банка за развитие (ББР), която е най-големият спомоществовател за бизнесите на депутата от ДПС Пеевски и свързани с него фирми.
Луксозният хотел “Ястребец”, който е с една от най-високите оценки в Booking.com и с едни от най-високите цени в Боровец, е официално собственост на Ангел Палийски.
Кой е Ангел Палийски?
Дълги години Ангел Палийски е известен предимно от спортните новини като директор на “Ботев” – Пловдив, пише “Капитал”. Това е така до есента на 2018 година година, когато купува ваканционния комплекс т от затворен тип “Слънчев ден”, който се намира на територията на морския курорт “Св. св. Константин и Елена”. Цялата операция по сделката става с подкрепата на държавната ББР, която вече има експозиция към морския курорт от порядъка на 80-100 млн. лв. През дружеството, с което се купува бившият почивен дом на ЦК на БКП – “Амадеус – Ей Си Джи”, Палийски и неговите двама съдружници са управлявали ресторанти, включително в Слънчев бряг. Месеци преди сделката за Слънчев ден, дружеството купувач печели концесията на плажа на курорта, сочат от “Капитал.
Малко след сделката за морския курорт Палийски прави втора и индиректно придобива имотен проект в столичния квартал “Изток”, оценяван на поне 8 млн. лв. Операцията затвърди донякъде неформалните твърдения, че възходът на Палийски става с помощта на брокерството на депутата от ДПС Делян Пеевски. Проектът в “Изток” също е финансиран от ББР, а строителната компания продавач – “Ултрастрой”, често е била подизпълнител на свързвани с Пеевски строителни дружества, например при ремонта на Централна гара. Компанията е работила и по ремонт на цехове на компанията за цигарени филтри “Юрий Гагарин”, също свързвана с Пеевски.
От морето към планината
През пролетта на 2019 година “АнгелЛът на Пеевски” става горд собственик и на луксозния хотел “Ястребец” в зимния български курорт “Боровец”. Това се случва само месеци, след като той влиза във владение на морския курорт “Слънчев ден” с подкрепата на държавната Българска банка за развитие. Дългогодишният шеф на футболния клуб “Ботев” – Пловдив Ангел Палийски беше посочен от варненски политици като човека, през когото Делян Пеевски ще придобие от Георги Гергов морския курорт. Операцията по изкупуването на “златната” дупка във Варна с пари от бюджета съвпадна с излизането на политика от БСП от “Слънчев ден” и влизането на новия “сериен” хотелиер. И така, с държавна подкрепа и в сянката на Пеевски, пловдивските бизнесмени Гергов и Палисйки си прехвърлят имущества. Според  Търговския регистър  Георги Гергов е продал на фирма “Амадеус – Ей Си Джи” своите 100% в “Съни тур”, което е мажоритарен акционер в курортното дружество. Това е станало на 12 октомври 2018 г., дни след като общинският съвет на Варна реши и правителството осигури средства да се изкупи прославутата “Дупка” за баснословните 43 млн. лв. от Гергов. Дупката е 3 дка имот в центъра на града, където заради археологически находки не може да се строи.
Цената на сделката за “Ястребец” не е видима, тъй като се купува дружество, а не имот. Хотелът е в актива на компанията “Хастингс”, която до 22 март е била собственост на “Милтех” – на Георги Крумов, познат като управляващ фонда Equest, а в момента притежаващ “Електрон прогрес” и дял в компанията за бързи заеми “Кеш кредит”, изясняват от “Капитал”.
Покупката става през “Палас хотел” с краен собственик Ангел Палийски, показва Търговският регистър. Дружеството е базирано в наскоро закупения хотел “Палас”, част от Слънчев ден, и е регистрирано буквално преди покупката, в началото на март. Засега от вписванията не се вижда да е ползван кредит от банка, така че произходът на средствата за покупката е неясен. Палийски каза пред “Капитал”, че не счита за редно да коментира бизнеса си пред медиите.
Иван Гешев като “инструмент в ръцете на Господ” – от битовата престъпност по селата, до хотел “Ястребец” на рожден ден на своя бог
Любопитно е дали главният прокурор Иван Гешев ще отрече, или потвърди присъствието си на 40-я рожден ден на депутата-олигарх Делян Пеевски и до колко то корепсондира с “увертюрите” му по села и паланки, където се снима с изнасилена баба, за да прокламира “борбата с битовата престъпност”.
Всъщност, няма лошо магистрати да ходят на рождените дни на политици, но ако е изветсно, че те са приятели от ученически, студентски или казармени години, а не в качеството на заемания от тях пост, особено когато единият като прокурор (Гешев) е наблюдаващ по делото КТБ, а другият е ДП в папките на делото, чиито инициали са невидими за държавното обвинение.
Смущаващо е, че вместо да разследва как и защо с държавна помощ се придобиват курортни селища, хотели и “дупки”, вдига наздравици с тези, които трябва да са обект на неговата работа.
И не на последно място, не без основание вече 23-и ден българските граждани искат оставките на главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов, като демонтрациите са със световно медийно покритие и са подкрепени от президента на България Румен Радев, Европейската комисия, Посолството на САЩ в България и други чуждестранни мисии в София.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар