Главният прокурор Иван Гешев си доведе адвокат във Висшия съдебен съвет – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Главният прокурор Иван Гешев си доведе адвокат, който да го представлява по време на процедурите, свързани с искането за неговото уволнение от Висшия съдебен съвет, пише Mediapool.

В четвъртък той присъстваше в началото на дебатите за неговото предсрочно освобождаване от поста с обяснение, че е решил да прекъсне “за няколко часа платения си годишен отпуск“. Заедно с него бе и адвокатката му Радостина Томова.Гешев каза, че не е запознат с декларацията на шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС срещу него.


Мнозинството от членовете на колегията го обвиниха в “неокачествимо посегателство и погазване на върховенството на закона, безпримерен и невиждан до сега процес на уронване престижа на съдебната власт, дестабилизация на държавната власт, грубо погазване на конституционните и европейски ценности и отричане от демократичните устои на Републиката“.

Гешев каза, че не бил запознат с тази декларация, но било “безпредметно” да се обсъжда, защото тя “нямала значение“. Според него значение имал само морала на хората, които я предлагат.

Показателно бе, че бившата върховна съдийка Вероника Имова, която бе вкарана от ГЕРБ в Съдийската колегия на ВСС, бе против обсъждането на декларацията. Още по-показателно бе, че съдебният съвет с 13 гласа “за” и пет “против” прие да разглежда декларацията. Този брой гласове е напълно достатъчен за уволнението на Иван Гешев, ако бъдат приети промените в НПК и Закона за съдебния закон.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар