Главният прокурор умишлено или поради незнание е нарушил закона?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

1.На военните съдилища са подсъдни и делата за престъпления, в осъществяването на които са участвали и граждански лица – чл.396 ал.2 НПК

2.Когато едно дело е подсъдно на специализирания наказателен съд и на военния съд, то се гледа от военния съд – чл.411а ал.7 НПК Орган на досъдебното производство по дела, подсъдни на Спец. съд е спец. прокуратура.- чл.411вНПК Орган на военното досъдебното производство са военният прокурор и военните разследващи органи.чл.399 НПК Делата срещу военнослужещи, генерали, офицери се разглеждат от военните съдилища – чл.396НПК. От посоченото се налага извод, че делото срещу генерал Стойков / по което според прокуратурата е съпричастен президента/ ттрябва да се разследва от военна прокуратура.

На 28.01.2020г. на сайта на ВКП беше публикувано постановление за спиране на специализираната прокуратура. В случая е нарушена подсъдността и компетентната прокуратура не е сезирана. Делото трябва да се изпрати незабавно на военна прокуратура.

В НПК не е предвидена никаква възможност прокуратурата да променя уредената в чл. 411а ал.7 НПК подсъдност. Разгласяването на материали по досъдебното производство се извършва с разрешение на компетентният прокурор- в случая военния.

Главният прокурор умишлено или поради незнание е нарушил закона?

Румяна Ченалова

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар