Главният секретар на МВР: Обстановката на южната ни граница е напрегната

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Имаме утвърдено и работещо взаимодействие с България, служители на Фронтекс подпомагат и подкрепят българските гранични полицаи. В момента се провежда и операция по морската граница. Това заяви Фабрис Лежери, изпълнителен директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана – Фронтекс.

Той обясни, че в рамките на посещението е имал възможността да се запознае както със “зелена”, така и със “синя” граница на България, да се срещне със служителите на Фронтекс и граничните полицаи:

“Видях множество патрули, разположени на границата, които си вършат професионално и съвестно работата. Подкрепата, която даваме на България, е комплексна, затова наред с нашите служители по границата, осъществяваме и тренировъчна дейност – за търсене и спасяване на лица, трафик на замърсяващи материали и др. Нашата основна цел е да подкрепяме всички държави в съюза, включително и България, затова и операцията която се провежда в момента по море включва също и Румъния – трафик на нелегална миграция, на наркотици и забранените вещества. По отношение на миграционния процес, той обясни, че към момента са взети всички необходими мерки. Заедно с българските власти обсъдихме възможностите и местата за необходима допълнителна подкрепа от Фронтекс и мисля че страната ви ще я получи”, заяви Лежери.


Снимка: МВР

Обстановката на южната ни граница е напрегната, но под контрол. Шест пъти повече са опитите за проникване през българо-турската граница в сравнение с 2020 година. Привлекли сме допълнително както сили на ГД “Гранична полиция” от други граници, така и сили на Жандармерията и от ОДМВР. Към момента, въпреки по-големия натиск в сравнение с 2020 година, се справяме и на този етап не се налага включването на армията, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, който придружаваше изпълнителния директор на Фронтекс.


Снимка: МВР

Той уточни, че в сравнение с миналата година на границата с Турция опитите за проникване на наша територия са около 6 пъти повече, същият е и ръстът на лица, влезли в страната.

България ще придобие нов кораб, който ще усили патрулирането по морската ни граница.

“Разказахме на г-н Лежери за техническото състояние на системите за видеонаблюдение, транспортните ни средства. Имаме проекти в тази насока за получаване на подкрепа”, добави Тодоров. 


Снимка: МВР

Той заяви, че има две рискови зони с нарушение в оградното съоръжение. Там са позиционирани повече патрули и термокамери. Ситуацията по южната ни граница в момента е напрегната, но е под контрол, каза Тодоров.

Привлечени са допълнителни гранични сили, сили на жандармерията и от областните дирекции. Според него на този етап не се налага включването на армията.

В рамките на проведената ползотворна среща българската страна е предоставила информация за техническото състояние на системите за видеонаблюдение и транспортните ни средства:

“Имаме проекти в тази посока за получаване на подкрепа”, допълни главният секретар на МВР и посочи, че предстои следващата година ГД “Гранична полиция” да придобие нов кораб, който да усили патрулирането по морската ни граница.


Снимка: МВР

Пренасочването на гранични полицаи към българо-турската и към част от българо-гръцката граница е с цел уплътняване на рисковите зони, където има интензивност от опити за нарушения, обясни директорът на ГД “Гранична полиция” главен комисар Деян Моллов.


Снимка: МВР

Той подчерта, че на места, на които оградното съоръжение е компрометирано и където има проблеми с видеонаблюдението, се прилагат компенсиращи мерки.

След края на пандемията от COVID-19 се очаква увеличение на легалния трафик през граничните пунктове. Към момента на тестов режим действа пилотен проект на Капитан Андреево и Калотина, свързан с входно-изходната система, като очакванията са догодина той да започне да работи. Става дума за регистрация на граждани на трети страни с вземане на дактилоскопски отпечатъци и сканиране на снимки от лични документи, каза Фабрис Лежери.


Снимка: МВР

Той добави, че се вземат всички необходими мерки по границата, които трябва да бъдат предприети, независимо какъв е натискът там. С българските власти по-рано днес той е обсъдил къде е необходимо да се добави подкрепа.

Лежери информира, че се провежда операция по многоцелеви дейности, свързани с морската граница.

“Подкрепата, която даваме на България, е комплексна, свързана е с осъществяването на тренировъчни дейности като търсене и спасяване на лица, също така се опитваме да предотвратим трафика на замърсяващи материали. Нашата основна цел е да подкрепяме всички държави-членки на ЕС. Друг елемент, който е изключително важен за нас, е свързан с нелегалната емиграция”, уточни Лежери.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар