Главният секретар на МВР си тръгвал с високо и гордо вдигната глава?! Оставаме безмълвни!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Главният секретар на МВР си тръгвал с високо и гордо вдигната глава?! Оставаме безмълвни!

С какво се гордее? Може би, че под негово пряко ръководство, МВР извърши безпрецедентен в новата ни история погром над граждани, мирно умражняващи правото си на протест?! А кой ще плати за униженията и потъпканите права на хората? Държавата! Но не и „уволнените с гордо вдигнати глави“.

Дори след десетките произнасяния на съда, в посока незаконни арести на протестиращи, господинът с „гордо вдигнатата глава“ счита, че полицейско насилие е нямало и МВР се е справило перфектно с охраната на обществения ред.
Очевидно обаче, на обратното мнение (освен съда) са и новият министър на вътрешните работи, и президента, които дадоха съвсем ясни мотиви за уволението му.

Някой трябва бързо да обясни на господина, че първо не е „офицер български“, защото МВР е девоенизирано след 01.май.2006г. и второ, ако последното не бе факт, вероятно всички виновни за побоите и незаконните арести, щяха да са обект на специално внимание от военно следствие и прокуратура.
Буди пълно недоумение и изказването му в отговор на изнесените от новия министър данни за съмнения за изборни измами. За всеобща изненада, бившият главсек отговори, че „.. имал оперативна информация..“ и „..знаел много неща, за много хора, но трябвали и доказателства..“
Задължението за събиране на доказателства обаче, са прерогатив на прокуратурата и разследващите органи, а дейността на МВР е насочена към защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението. (чл. 2 ЗМВР)
Очевидно, след уволнението бившият главсек рязко е загубил представа какви са основните дейности на МВР, та се налага да му ги припомним.
Сред основните дейности на МВР по закон са и следните:
оперативно-издирвателна; охранителна; разследване на престъпления; информационна; контролна; превантивна; (чл. 6 ЗМВР)
Оперативно-издирвателната дейност е съвкупност от явни и тайни действия на оперативно-издирвателните органи на МВР за противодействие на престъпността и заплахите за националната сигурност и за опазване на обществения ред.(чл. 8 ЗМВР)
Дейността по разследване на престъпления се осъществява от разследващи полицаи и други полицейски органи при условията и по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.(чл. 15 ЗМВР)
Основания за извършване на оперативно-издирвателна дейност са данни за: подготвени, извършващи се или довършени престъпления; (чл. 9 ЗМВР).

Само данни, без да са нужни доказателства на този етап и това е кристално ясно за всеки курсант от АМВР, какво остава за главсек.

Също без да са нужни доказателства, а само данни, служителите на МВР можеха да задържат лицата ако е имало дори само обосновано подозрение за съпричастност към изборни престъпления (чл. 72 ЗМВР).
Ако е така, защо не са задържани и разследвани?

А защо не се искаха доказателства, когато служителите под негово командване задържаха протестиращи, нима имаше доказателства? Или спрямо протестиращи може, но не и спрямо лица за които има данни за изборни престъпления?

Много въпроси без отговор. По-интересно е друго. Чл. 288 от Наказателния кодекс гласи : „Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6. „
Тоест, ако все пак се установи, че данни за престъпления против политическите права на гражданите е имало, но няКОЙ е пропуснал това, компетентна става прокуратурата. Поне за проверка. Нали всички са равни пред закона?
Или пак има двоен стандарт и едни са по-равни от други?

Адв. Росен Рашков, Фейсбук

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар