Главчев: Много сме далеч от момента да се говори за ресора на следващия ни еврокомисар

Главчев не знае какво е смутило Радев, МО: Решението си е негово лично (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди тази вечер пред български журналисти в Брюксел, че ще води българската делегация за срещата на върха на НАТО във Вашингтон в началото на юли. Попитан дали след отказа на президента Румен Радев да оглави делегацията, той ще поеме тази задача, Главчев отговори, че не е останало кой друг.

“Аз разбрах, че има някакви притеснения държавният глава. Вие преди два-три часа ме попитахте кой ще ръководи делегацията. И ние, водени от това, че става въпрос за държавния глава, за върховния главнокомандващ и НАТО-вски генерал, ви казах, че най-нормално е ръководител на делегацията да е президентът “.

Главчев каза, че няма представа какво е смутило Радев, уплашило и притеснило.

“Но позицията на МС общо взето е рутинна. Това винаги през годините е правено по този начин”, каза служебният премиер.

Той поясни, че позицията на нашата страна, която ще бъде представена на предстоящата среща, е съобразена с всички решения на Народното събрание. Гарантирам, че няма да излезем от решенията на НС, добави той.

От Министерство на отбраната също излязоха с позиция по отказа на върховния главнокомандващ да ръководи българската делегация на 75-ата Среща на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли 2024 г.

“Предложението към президента е направено в качеството му на върховен главнокомандващ и държавен глава. Решението да участва или не, както и да изразява отношение, позиция, мнение по така направените предложения си е лично негово качество и мнение”, заяви на нарочен брифинг заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев.

Във връзка с изразената официална позиция на президента Радев, МО изразява становище, че приетото решение вчера с позиции за такава среща на върха, е регулярна, официална, утвърдена процедура, заяви Илиев.

Той подчерта, че подкрепата, която страната оказва през последните години на Украйна, е изцяло “в съответствие на решения на Народното събрание.

“И в този смисъл и контекст, тя е непоколебима, непоклатима и ще продължи дотогава, докогато е необходимо”, каза зам.-министърът.

“В приетата позиция няма накърняване на националния интерес, няма нищо, което да застрашава националната сигурност”, посочи още той. По думите му позицията на страната е изцяло синхронизирана с тази в Алианса.

По-рано днес от Президенството съобщиха, че държавният глава Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон.

В съобщението се допълва, че държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар