Главчев се включи в лидерската подкрепа за Украйна от форума в Швейцария

Главчев се включи в лидерската подкрепа за Украйна от форума в Швейцария

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Световните агенции предадоха изказвания на лидери, които участват в конференцията за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария.

В срещата на върха за мир участват лидери от 92 държави и осем международни организации. Сред тях е служебният премиер Димитър Главчев, който представи своето послание.

Русия обаче не е поканена. Китай, най-важният съюзник на Русия, отмени участието си в знак на солидарност.

Предмет на двудневните дискусии са създаването на ясна рамка за прекратяване на войната, предоставяне на гаранции за сигурност, определяне на условия за следвоенно уреждане, съгласуване на условията за финансиране на възстановяването на Украйна.

Премиерът Димитър Главчев заяви, че България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руската военна агресия срещу Украйна. Това служебният премиер написа на страницата си във Фейсбук, след като пристигна в швейцарския курорт Бюргенщок.

България продължава да подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. България подкрепя и евроатлантическата перспектива на украинската страна. Свидетелство за това е приетата на 6 юли 2023 г. от Народното събрание Декларация за подкрепа за членство на Украйна в НАТО. България приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към Съюза и признава важния напредък, който страната е постигнала, посочва българският премиер.

Димитър Главчев на конференцията - до него вдясно е президентът Зеленски, а вляво домакинът - президентката на Швейцария Виола Амхерд

Димитър Главчев на конференцията – до него вдясно е президентът Зеленски, а вляво домакинът – президентката на Швейцария Виола Амхерд

Снимка: Официална фейсбук страница/Димитър Главчев

В Бюргенщок той бе посрещнат от президента на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд и от президента на Украйна Володимир Зеленски.

В основата на форума е инициативата “Формула за мир”, която беше представена от украинския държавен глава на 15 ноември 2022 г. по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Това е концептуален план от десет точки (стълба), чиято цел е прекратяване на войната в Украйна и постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир, в основата на който е запазване на териториалната цялост на Украйна, посочва в поста си Димитър Главчев.

Конференцията за мир в Швейцария: Шанс или фарс?

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни на агресия, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на срещата на върха за Украйна в швейцарския курорт Бюргенщок, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера, непосредствено преди срещата на върха, Путин поиска от Украйна да се откаже напълно от териториите на областите Донецк, Луганск, Херсон, Запорожие и черноморския полуостров Крим като условие за прекратяване на военните действия.

“Замразяването на конфликта днес, когато чужди войски окупират украинска земя, не е отговор. Това е рецепта за бъдещи войни на агресия”, каза тя в речта си.

“Вместо това трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна. Такъв, който възстановява суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост”, добави Фон дер Лайен. 

Президентката на Швейцария: Възможни са преговори с Русия след срещата за мир

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис също отхвърли условията на руския президент Владимир Путин за мирни преговори с Украйна и ги нарече абсурдни, предаде ДПА.

“Трябва да говорим истината. Той не призовава към преговори, а към капитулация”, заяви Харис днес на мирната конференция в Швейцария. “Америка застава на страната на Украйна не от милосърдие, а защото това е в наш стратегически интерес”, добави тя.

Австрийският канцлер Карл Нехамер каза на свой ред днес, че това, че Западът обсъжда необходимостта от оказване на натиск върху Москва във връзка с Украйна “не е достатъчно” и трябва страните от глобалния юг също да се включат, предаде ДПА.

“Всички тук сме съгласни, но това не е достатъчно”, заяви австрийският лидер на двудневната среща в курорта “Бюргенщок” край Люцерн. По думите му за Европейския съюз и Съединените щати въпросът е да намерят повече съюзници, които да засилят натиска върху Москва във войната в Украйна.

Путин критикува

“Без части от Азия, Африка и Южна Америка няма да можем да накараме Русия да промени решението си”, каза той. Страни като Индия, Бразилия, Китай и Южна Африка са особено важни тук, добави Нехамер.

Фактът, че Индия и Бразилия имаха представители на срещата – макар и не на министерско ниво – е “първият проблясък на надежда”, каза още австрийският канцлер. 

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд заяви, че за провеждането на надеждни мирни преговори ще е необходимо участието на Русия и че това ще включва “труден компромис”, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

В речта си на конференцията в Швейцария министърът заяви, че Саудитска Арабия е решена да помогне за прекратяване на конфликта.

“Смятаме, че е важно международната общност да насърчава всяка стъпка към сериозни преговори, които ще изискват труден компромис като част от пътна карта, водеща до мир”, заяви принцът.

Саудитска Арабия се разглежда като един от водещите кандидати за домакин на евентуалната конференция, която се обсъжда като продължение на срещата в Швейцария.

Президентът на Финландия Александер Стуб от своя страна заяви, че конференцията в швейцарския курорт Бюргенщок се нуждае от последващи действия възможно най-скоро.

“Защото мирът е… винаги процес”, заяви той.

Макрон: Да започнем преговори за присъединяване на Украйна към ЕС „до края на месеца“

“Имаме 1300 километра граница с Русия… Русия нахлу във Финландия през Втората световна война, ние загубихме 10% от територията си, включително земята, където са родени моите баба и дядо и където е роден моят баща”, отбеляза Стуб.

Кръгът на страните, участващи в процеса на работа по мирния план за Украйна, трябва да бъде разширен, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Германският канцлер Олаф Шолц се изказа в подкрепа на включването на Русия в мирния процес за Украйна, предаде ДПА.

Шолц се закани на Русия: Ще браним всяка педя от територията на НАТО срещу евентуална атака

“Вярно е, че мирът в Украйна не може да бъде постигнат без участието на Русия”, заяви Шолц на мирната конференция в Швейцария.

В същото време той призова Русия да се изтегли напълно от частично окупираната Украйна.

“Русия може да сложи край на тази война днес или по всяко време, ако спре нападенията си и изтегли войските си от Украйна”, добави Шолц.

Досега Русия отказва да се вслуша в призивите за мир въз основа на международното право и Устава на ООН, коментира ДПА.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар