Гласувалите в Турция драстично по-малко от миналите избори – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Близо 26 000 са гласувалите в Турция. От тях – над 6300 в Истанбул. Активността е много по-ниска в сравнение с изборите през 2017 г., а изборният ден беше съпроводен с проблеми, свързани с попълването на изборните декларации и опашки пред секциите, предаде БНТ.

4600 са гласувалите в Истанбул на тези избори при 100% от обработените протоколи. От тези 4600 гласоподаватели 3700 са гласували за Движението за права и свободи. Такава е равносметката към този момент. Очакват се протоколите от Бурса, Ялова и Чорлу – градове, компактно населени с български изселници.

Иначе на тези избори имаше два огромни проблема за българските изселници в Турция, които са около 350 000. Първият проблем са опашките, които се извиха пред избирателните секции, а вторият – декларациите, които трябваше да попълват, преди да гласуват.

Още преди началото на изборите от изселническите организации предупредиха, че 35-те секции, разкрити в Турция – ограничение, което важи не само за страната, но за всички държави извън ЕС – това ограничение ще доведе до невъзможност всички избиратели да упражнят правото си на глас и ще предизвика опашки. Така и стана.

Въпреки това до 20 ч. всички, които искаха да гласуват, успяха да го направят и не се стигна до удължаване на изборния ден.

Вторият голям проблем и на тези избори се оказаха декларациите. По три пъти СИК-овете, особено в Истанбул, трябваше да променят решенията си дали да приемат или не предварително попълнени декларации, или изселниците да попълват тези декларации собственоръчно пред членовете на секционните комисии.

Стигна се до напрежение и остри несъгласия някои избирателни секции, но в крайна сметка попълването им – предварително – беше разрешено от ЦИК.

Със сигурност активността в Турция ще бъде по-ниска от тази преди 2017 г., когато в цялата страна успяха да гласуват над 30 000 изселници, доста по-ниска от тази през 2013-а, когато успяха да гласуват около 60 000, и много-много по-ниска от 100-те хиляди, които упражниха правото на глас през 2009-а.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар