Гласуването на ГЕРБ в правна комисия разколеба ПП-ДБ за общ кабинет

Гласуването на ГЕРБ в правна комисия разколеба ПП-ДБ за общ кабинет

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” няма да съставят правителство с подкрепата на ГЕРБ, ако съдебната реформа бъде опорочена. Това става ясно от официална позиция, публикувана в страницата на ПП във Фейсбук.

Причина за поредното напрежение между първата и втората политически сили в парламента стана гласуването на ГЕРБ вчера в правната комисия за отпадане на изискването главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да се назначават и освобождават само с решения на Пленума на ВСС, взето с мнозинство от представители на съдийската квота. Предложението бе на депутатката от партията на Борисов Рая Назарян и то предвижда минималният брой гласове да е 13, а не 17, както е сега.“От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета “Петков”, на Надежда Йорданова и Крум Зарков, особено преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт. От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи”, написаха от “Продължаваме промяната”.


“Двойното мнозинство за председателите на ВКС и ВАС е една от най-важните гаранции за съдийското самоуправление и независимост на съда. Свалянето на мнозинството на 13 гласа означава, че Прокурорската колегия и двама адвокати от Съдийската колегия ще могат да избират и освобождават председателите на ВКС и ВАС”, обясни вчера бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

Тя нарече това сериозен удар върху независимостта на съда. “Колеги, това е лош знак. Призовавам ви да преосмислите преди разглеждането на законопроекта в пленарната зала”, обърна се тя към ГЕРБ.

“Отпадането на това двойно мнозинство опорочава работата ни”, изтъкна и правосъдният министър Крум Зарков.

Решението на правната комисия, за което гласуваха и депутатите от ДПС, трябва да мине и през пленарната зала.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар