Гласуват ли депутатите като в

Гласуват ли депутатите като в „Гласът на България“, понеже идват избори

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В парламента се скараха чий законопроект да мине по-напред, с оглед на малкото оставащо време на народните избраници до разпускането на НС от президента. Спор около пренареждането на точките в програмата откри днешното заседание.

При пренареждането от „Продължаваме промяната“ обвиниха „Възраждане“ заедно с ГЕРБ и ДПС, че искат „да избутат“ по-назад промените в закона за съдебната власт, които въвеждат механизъм за контрол над главния прокурор. Обвинението отправи Настимир Ананиев. „Главният прокурор трябва да бъде санкциониран от съдия“, възкликна Ананиев.В отговор на загрижеността му дали ще остане време Делян Добрев от ГЕРБ предложи да отпадне проектът на ПП за компенсиране за битовите клиенти на природен газ. „Тази точка е чист популизъм. Първо, посочен източник за такива компенсации няма. И второ, ако някой иска да компенсира битовите абонати за газ, има възможност през бюджета, защото там има заделени 50 млн. лв.“, репликира Добрев.


Той напомни, че правителството може да използва тези средства, за да компенсира, ако се наложи, и абонатите на газ, и на електричество, и тези, които се отопляват на дърва. Добрев напомни, че такава програма за компенсации на потребителите на газ не е имало през миналата година, а имаше приспадане от сметките на хората, след като „Газпром“ върна със задна дата 300 млн. на „Булгаргаз“.

Точката беше отхвърлена от дневния ред с гласуване, но от ПП поискаха прегласуване, като за целта Искрен Митев призова депутатите да си помислят много добре „колко са високи цените на газа“. „Защо не искате да компенсирате битовите потребители на газ“, възмути се депутатът от ПП.

В реакция на спора, Рамадан Аталай от ДПС също определи като популистко проекторешението на ПП.

И предупреди: „Щяхме да започнем да гласуваме като в „Гласът на България“, понеже идват избори. А забравихме хората, които се топлят на кравешки фъшкии, хванахме се за газа“, обобщи той надпреварата на политическите сили кои законопроекти да намерят място в последните часове на 48-ото НС.

В програмата на народните представители са още изслушване на външния министър Николай Милков във връзка с побоя над българина Християн Пендиков в Охрид, промените в закона за съдебната власт, в закона за горите, както и „проект на решение за обявяване на акт на геноцид на Холодомора“, внесено от Стоян Михалев и група депутати от ДБ.

Вместо с българския превод Гладомор, заглавието на проекторешението е изписано така, както се произнася на украински език, където „г“ преминава в „х“. На български обаче значението тотално се променя и вече излиза, че украинците през 30-те години са били тероризирани с хлад и студ от Сталинисткия режим, а не с глад. Проектът е публикуван по грешния начин и на сайта на парламента. Проекторешенията са две, като второто е на ГЕРБ, но в техния проект е използван българския превод Гладомор. 


Скрийншот: сайт на Народното събрание

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар