Гласуваха новите правила за прием в 1 клас – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако дете живее повече от 3 години в даден софийски район, то има най-големи шансове да бъде записано в 1 клас в предпочитано училище в този район. С предимство за записване на децата в дадено училище ще са също така семействата, живели от 1 до 3 години на адрес, попадащ в обозначената територия. По-малко точки ще има и за адрес в прилежащия район, променен през последната година. Това е записано в новата наредба за прием на първокласници, която Столичният общински съвет одобри.

С предимство ще са и малчуганите, които имат по-големи братя или сестри в желаното училище. Повече от 3 години уседналост в района, обявен като прилежащ към предпочитаното училище, ще носят най-много точки за прием в 1 клас. Точки ще има и за тези, които живеят от по-малко време в съответния район, обясни ресорният зам.-кмет Тодор Чобанов. “Когато хора, наемащи жилище, се местят в големите райони на София – Люлин, Младост, обичайно е от единия блок в съседния и в този смисъл, за да не бъдат ощетени, е разписан този текст, който позволява да се счита, че има уседналост, когато тези премествания са били в зоната на училището”, каза Чобанов.

Облекчение при записването ще има и за семействата с повече от едно дете. А близнаците ще се класират заедно и над утвърдения брой ученици в паралелка, ако поне един от тях е приет, предаде Дарик. “Беше разработен ефективен механизъм, който да позволи второто дете да се класира при първото и всяко следващо – дай боже да има три и повече, независимо ще попаднат ли в прилежащия район на училището, следващите деца да отиват там, където е записано първото”, каза Чобанов. Очаква се близо 1000 да останат незаетите места за 1 клас в столичните училища наесен. От следващата година местната власт очаква да се въведе и онлайн система, подобна на тази за детските градини.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар