Анастас Герджиков

Гласуваш за Герджиков, получаваш Борисов с чекмеджето и Ердоган

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Ситуацията два дни преди втория тур на президентските избори драматично се промени. Довчера избирателите смятаха, че избраника на ГЕРБ е проф. Анастас Герджиков. За гарантирана подкрепа на Румен Радев пък се считаше тази на социалистите.

В Турция започна масирана кампания и реклама на двойката Герджиков – Митева. Според много източници в нея участват държавни структури, включително министри и тайни служби. В някои турски медии се появиха предположения, че от Турция за кандидата на ГЕРБ ще се осигурят над 90 000 гласа.

 

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че подава оставка заради катастрофалните резултати от изборите за парламент на 14 ноември. И заговори остро срещу служебното правителство, че „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев е проект на президента Радев и отнема „червени“ гласове. Заяви също, че сянката на борисовото задкулисие се появила в служения кабинет.

 

Какъвто и прочит да има на двете неща, целта изглежда една: да бъде осуетена победата на сегашния държавен глава.

 

Зависими от статуквото анализатори веднага привидяха умисъл в думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че има съмнения за намеса на турски институции в изборния процес.

 

Истината е, че в Турция наистина се случват най-малкото странни неща: ударна кампания в подкрепа на Герджиков, разпространение на плакати, медийни публикации. Това наистина буди тревога за намеса на Анкара във вътрешните работи на България.

 

Напрежение и емоции са естествен спътник на всяка предизборна кампания. Има граници обаче, които не бива да се прекрачват. Една от тях е заиграване с етническата карта и външна намеса в изборния процес.

 

След 21 ноември страстите ще утихнат. Ще остане горчивината от използването на нецивилизовани средства за постигане на лични цели, отмъщения и обслужване на задкулисието.

 

В снощния дебат се видя ясно, че кандидатът на ГЕРБ Герджиков за пореден път отказа да заяви ясна позиция по отношение на корупцията, съпътстваща модела на борисовото управление, както и скандалните кадри с чекмеджето с пачките евро, кюлчета и пищов. Но пък бе категоричен, че приема подкрепата на Борисов и партията му. Затова в появилото се в мрежите мнение „Гласуваш за Герджиков – получаваш Борисов и Ердоган“ има логика.

 

Димитър Данаилов


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар