Гледайте на живо в Dir.bg: Изслушват трима министри в парламента

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Програмата на парламента предвижда изслушване на трима министри от служебния кабинет – Георги Тодоров, Виолета Комитова и Асен Василев, както и на изпълнителния директор на агенцията по горите Александър Дунчев. За 11:00 часа е предвиден парламентарен контрол.

На въпроси в рамките на парламентарния контрол отговарят служебния премиер Стефан Янев, вицепремиерите Гълъб Донев и Бойко Рашков, както и още 10 министри.

Най-много въпроси има към регионалния министър Виолета Комитова – 16, и към здравния – Стойчо Кацаров – 10.

Малко по-рано – преди пленарното заседание, председателят на НС Ива Митева свика Председателски съвет заради промените в Закона за НСО, които вчера предизвикаха бурни спорове в парламента.

Парламентарните групи отново не постигнаха съгласие за това дали са приети промените в Закона за НСО, стана ясно след извънредното заседание на Председателския съвет.

В четвъртък депутатите вкараха на първо четене закона за НСО, но в крайна сметка така и не разбраха отнели ли са охраната на главния прокурор Иван Гешев, или не. Спорът се превърна от дебат по текстовете, които намаляват броя на лицата с охрана от НСО, в скандал за кворума.

В началото на заседанието Ива Митева предложи да включат гласуването на законопроектите за изменение и допълнение в Закона за Националната служба за охрана в днешния дневен ред, което породи нов скандал и депутатите излязоха в 30-минутна почивка.

“След като се запознах със стенограмите, заключих, че при първото гласуване има нарушение на правилника, гласувано е по-малко от 30 секунди. Констатирана е липса на кворум, заседанието не е прекратено, не е поискана проверка на кворума. Според мен всички гласувания са нищожни. Предлагам в днешния дневен ред да се включи като точка”, заяви тя в началото на заседанието на Народното събрание.

Няма основание точката да се гледа отново. Вие не бяхте в пленарната зала. Вчера беше извършено гласуване и двата законопроекта не бяха приети дори на прегласуване, скочи с обратна позиция Десислава Атанасова от ГЕРБ. Всички се опитвате да пренапишете и правилника, и нови правила в конституцията, обърна се тя към мнозинството. И възрази председателят да прави подобно предложение и напомни, че тя е първа сред равни.

Ива Митева отговори, че щом не е имало кворум, не е имало как да се продължи с гласуването на законопроектите.

Как установихте, че няма кворум на първото гласуване на първия законопроект вчера, не е имало поименна проверка, а имаше хора в залата, които не гласуваха, попита Димитър Главчев /ГЕРБ-СДС/.

Хамид Хамид /ДПС/ предложи законопроектите да бъдат включени за ново обсъждане и гласуване в сряда.

Росица Кирова /ГЕРБ-СДС/, която вчера председателстваше заседанието при гласуването на законопроектите, заяви, че не е имало необходимото мнозинство, което да гласува съответния законопроект и посочи, че набързо изработеният правилник е довел до тази ситуация.

Това, което трябва да се направи при наличие на отворена точка в дневния ред да продължим, всичко останало е интерпретация, заяви Николай Хаджигенов /”Изправи се БГ! Ние идваме”/, който е и вносител на един от проектите.

Думата взе председателят на ПГ на “Има такъв народ”.

“В нашата група сме свободни хора и си говорим като такива, като равни хора. А не като лицемери, каквито сте в ГЕРБ, БСП и така нататък. Днес дебатираме по тази тема, защото вчера Росица Кирова показа тотална некадърност и некомпетентност. Вследствие на което вкара Народното събрание в този топик. Сега, когато се гласува тази точка, ще се види кои подкрепят Бойко Борисов и Цвета Караянчева да останат с охрана”, заяви Тошко Йорданов от “Има такъв народ”.

Радомир Чолаков от ГЕРБ контраатакува:

“Струва ми се, че преди да гласуваме каквото и да било, трябва да прегледаме още веднъж правилника за организацията на Народното събрание, защото на мен ми е неудобно и намирам за абсолютен скандал този парламент да не може да разбере как се гласува и какви са процедурните правила. Аз не вярвам в историята на българския парламентаризъм да има такава ситуация. Не знам, не ви ли е неудобно, че ние тълкуваме как работи НС. Всичко това се дължи на вашата некадърност. На некадърността на малцинството. Не виждате ли, че всичко, до което се докосвате, не става. Колко пъти трябва да видите, че каквото пипнете, се проваля? И това започна с изборния ви кодекс в предишния парламент. И ви предупредихме – не можете!”

Очаквайте подробности!

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар