Гледайте на живо в Dir.bg: Консултации при президента Радев за съставяне на правителство

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев започва консултациите с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

От 9 до 16 часа са поканени последователно представители на парламентарната група ГЕРБ-СДС, на “Има такъв народ”, на “БСП за България”, на ДПС, на “Демократична България” и на “Изправи се! Мутри вън!”. Очаква се във вторник – 20 април, държавният глава да връчи първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. До седем дни след това групата предлага правителство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че те няма да се бавят седем дни. Ако тяхното предложение с премиер Даниел Митов не бъде одобрено от парламента, президентът връчва мандата на втората по големина парламентарна група – “Има такъв народ”. Тя също има седем дни, за да предложи кабинет или връща мандата.

При провал президентът дава възможност на трета парламентарна група, този път по своя преценка, да състави правителство, отново до седмица. Ако и третият опит се провали, президентът разпуска парламента, насрочва избори в двумесечен срок и назначава служебно правителство. Ако всяка от трите партии държи мандата по една седмица, то целият процес приключва на 11 май, а датата на евентуален предсрочен вот може да е на 11 юли, неделя. Ако обаче партиите държат мандата по-кратко, то изборите могат да бъдат и по-рано – още в края на юни или началото на юли.

10:00 ч.

В сградата на “Дондуков” 2 влязоха представителите на “Има такъв народ”. В изложението си президентът Радев наблегна на необходимостта от съставяне на работещо правитество с парламентарна подкрепа, но председателят на парламентарната група Тошко Йорданов не разкри конкретните намеренията на вторите по численост в НС. Той приветства държавния глава, че спазва конституционните процедури и потвърди, че от “Има такъв народ” ще правят същото.

9:45 ч.
Десилава Атанасова: Очаквахме да ни поздравите; Румен Радев: Отговорността тегне върху вас
“Държавният глава не е и не може да бъде архитект на бъдещо управление”, заяви президентът. “Готови сме и за управление и за опозиция, и за служебен кабинет:, казаха от партията на Бойко Борисов

9:00 ч. 

Представителите на ГЕРБ/СДС влязоха в приемната зала на държавния глава. Заедно с издигнатия за премиер Даниел Митов при президента са Томислав Дончев и председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. Двете страни изложиха становищата си, като разговорът продължи по-малко от 10 минути. 

Снимки от консултацията с представителите на ГЕРБ/СДС ВИЖТЕ ТУК >>

След края на консултацията представителите на най-голямата парламентарна група дадоха кратък брифинг. От изказването на Томислав Дончев не стана ясно дали ГЕРБ ще предложат на гласуване в Народното събрание номинациите си за състав на Министерски съвет или ще върнат мандата заради декларираното намерение от останалите политически сили да не подкрепят кабинет на ГЕРБ.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар