Гледайте на живо кацането на марсохода “Пърсивиърънс” на Марс (видео)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

До кацането на марсохода “Пърсивиърънс” на повърхността на Червената планета остават броени часове, а НАСА вече стартира живото си излъчване. Космическата агенция на САЩ изпраща най-големия си и сложен роувър, а мисията може да отговори на въпроса – имало ли е и има ли живот на Марс.

Живото предаване на НАСА може да се гледа в официалния канал на агенцията в YouTube, както и в социалните мрежи. Първоначално то ще отговаря на въпроси относно мисията, Марс и възможността за това там да има живот или следи от него. Самото кацане ще започне около 23 часа българско време, а около полунощ ще е ясно дали апаратът е докоснал успешно повърхността.

Вижте фазите на кацането >> >> >>

Спускането на “Пърсивиърънс” бе описано от НАСА като “седем минути терор”, през които контролът на полета само ще наблюдава безпомощно случващото се. Системата е напълно автоматизирана и не се управлява от екипа на Земята.

Предварително програмираният апарат трябва да навлезе в атмосферата на планетата със скорост 19 500 километра в час, след това с парашут да намали скоростта, а платформа тип “въздушен кран” да спусне роувъра окончателно на повърхността на Червената планета.

Ако “Пърсивиърънс” успее да докосне марсианската повърхност безаварийно, то това ще е едва деветият космически апарат, който е извършвал успешно кацане на повърхността на Марс. Досега само САЩ са успявали в това начинание.

Преди 3 милиарда години кратерът Джезеро е бил езеро

Снимка: NASA

Мястото на кацането е делтата на пресъхнала река, вливаща се в кратер, който преди повече от 3 милиарда години е бил езеро от течна вода. Много е вероятно именно там да има следи от живот, който според оптимистите може да се е запазил под повърхността.

“Пърсивиърънс” е оборудван със система, която може да взема проби от дълбочина 2 метра. Освен това марсоходът разполага и с първия по рода си дрон, който ще полети в атмосферата на друга планета. Част от събраните от роувъра проби след това ще бъдат върнати на Земята, като за това е предвидена друга мисия след около 10 години.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар