Гледайте на живо: Boeing изстреля първия си космически кораб с хора (видео)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Космическият кораб “Старлайнер” излетя по план в 17:52 часа българско време за пръв път с хора на борда. Това са астронавтите ветерани от НАСА Бъч Уилмор и Суни Уилямс.

Как Boeing изгуби космическата надпревара от SpaceX

Корабът бе изстрелян от базата Кейп Канаверал във Флорида на върха на ракета Atlas V, създадена от United Launch Alliance.

Вижте как изглежда “Старлайнер” >> >> >>

Всяка ракета носител Atlas V се състои от две основни степени. Първата степен се задвижва от руския двигател РД-180, произведен от “Енергомаш”. Той работи с керосин и течен кислород.

Горната степен се задвижва от един или два американски двигателя RL10, произведени от Aerojet Rocketdyne. Горивото тук е течен водород и течен кислород.

Към Atlas V могат да се прикачат до 5 спомагателни ускорителя, използващи твърдо гориво. Максималният товар, който може да бъде доставен на ниска околоземна орбита зависи от конфигурацията и е между 8 250 и 20 520 килограма, на геостационарна орбита могат да се доставят между 4 750 и 8 900 кг.

След изстрелването се очаква “Старлайнър” да стигне до космическата станция след полет от около 24 часа и да се скачи с нея на приблизително 402 километра над Земята.


Снимка: БТА/AP

След скачването Уилямс и Уилмор ще прекарат осем дни в орбиталната лаборатория, присъединявайки се към седемте астронавти и космонавти, които вече са на борда.

Уилямс и Уилмор ще продължат да тестват функционалността на космическия кораб, докато е скачен с космическата станция и след това ще се върнат у дома на борда на същата капсула.

Очаква се тя да се приземи с парашут за кацане в югозападната част на Съединените щати, а не в океана.

Първият пилотиран полет на капсулата до МКС се очаква от години и вече беше отлаган няколко пъти. Инженерите откриваха множество проблеми в софтуера, кораба, ракетата и дори наземното оборудване. Последният път полета бе спрян 3 минути преди старта на двигателите, заради възникнал проблем с компютрите в наземния център.

Първият изпитателен полет на “Старлайнър” беше направен през 2019 г., когато капсулата се размина “на косъм” от катастрофа заради проблем със софтуера и трябваше да се върне на Земята преждевременно, без да достигне МКС. Последваха доста отлагания до осъществяването на първия успешен безпилотен тест 3 години по-късно.

Капсулата “Старлайнър” с тегло 13 тона е предназначена за седемчленен екипаж и автономен полет с продължителност 60 часа.

Предполага се, че след приключването на изпитанията Boeing ще сключи договор за 6 полета до Международната космическа станция (МКС) за транспортиране на четирима астронавти и товари. Капацитетът на капсулата е да транспортира до 7 души до МКС.

Boeing се конкурираше със SpaceX в създаването на американски космически кораб, който да извършва мисии до МКС и в ниска орбита. Въпреки, че получи двойно по-голям бюджет, Boeing загуби надпреварата. От 4 години SpaceX редовно извършва пилотирани полети до МКС.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар