Глобалното затопляне може да направи политиците “по-некадърни”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проучване твърди, че покачващите се температури могат да понижат качествата на политическата класа и потенциално да застрашат демокрацията. Ученият Ристо Кейвабу от Института за демографски изследвания “Макс Планк” изследва езиковата сложност на политиците, анализирайки над 7 милиона парламентарни изказвания на над 28 000 политици от 8 държави.

Оказва се, че високите температури влияят неблагоприятно на политиците. През по-топлите дни политическите им речи се опростяват езиково. Междувременно, това не се наблюдава през по-хладните дни.

Предишни изследвания също са показвали, че топлината се свързва с намалена производителност и когнитивна ефективност. По-застрашени от това са възрастните.

Данните на Кейвабу за Германия също сочат, че вредният ефект от топлината е по-отчетлив при по-възрастните политици.

Средната възраст на политиците от Християндемократическия съюз (CDU/CSU) и Социалдемократите (SPD) в Германия бе 60 години през 2019 година. В много страни политическия елит е сравнително възрастен.

Но дори по-младите политици не са застраховани от понижаване на езиковата сложност в речите си през по-топлите месеци.

Констатациите предполагат, че политическата реторика не зависи само от политически обстоятелства и стратегически опасения, но и от физиологични реакции към външни фактори на околната среда.

Опростяването на политическия дискурс може да се разглежда или като полезно, или като вредно, в зависимост от контекста.

По-ниската езикова сложност, например, може да направи политическия дискурс по-лесен за разбиране и да помогне на гражданите да станат по-добре информирани за политическия избор.

Въпреки това, ако намаляването на сложността на езика е показателно за намалена когнитивна ефективност. То би имало и отрицателни последици от изменението на климата за политическия процес.

Като се има предвид ключовата роля, която членовете на парламента играят в демократичните общества, намаляването на производителността им може да доведе до негативни резултати при вземането на законодателни решения, бюджетното планиране и ръст на популизма.

Проучвания от Съединените щати и от Индия показват, че съдиите стигат до различни присъди при по-високи дневни температури. Интересното е, че контролираната климатична среда на съдилищата не променя статистиката.

Влиянието на екстремните температури върху когнитивното представяне на политиците може да има широкообхватни отрицателни последици за обществото като цяло, гласи извода на изследването.

Проучването е публикувано в престижния научен журнал Cell. То може да се прочете тук >>>

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар