Глобалното затопляне ще донесе епидемии, пренасяни от комари

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учените предупреждават, че до края на века повече от половината от населението на света може да бъде изложено на риск от заразяване с болести, предавани от комари, сред които са малария и денга, предава ДПА, цитирана от БТА.

Експертите казват, че в следващите няколко десетилетия епидемиите от комари, предизвикани от глобалното затопляне, ще се разпространят в части от Северна Европа и други региони на света.

Данните на британската Агенцията за здравна сигурност показват, че внесените случаи на малария през миналата година са надхвърлили 2000 за първи път от повече от 20 години. В доклада се посочва, че през 2023 г. в Англия, Уелс и Северна Ирландия са потвърдени 2004 случая на малария след пътуване в чужбина. През 2022 г. броят им е бил 1369.

Британските здравни власти смятат, че това увеличение е свързано с възобновяването на маларията в много страни и с увеличаването на пътуванията в чужбина след отпадането на ограниченията за пандемията.

По света броят на случаите на денга, докладвани на Световната здравна организация (СЗО), се е увеличил осем пъти през последните две десетилетия – от 500 000 през 2000 г. до над пет милиона през 2019 г., отбелязва ДПА.

В Европа комарите, които пренасят денга, са навлезли в 13 европейски държави от 2000 г. насам, като през 2023 г. се наблюдава локално разпространение на болестта във Франция, Италия и Испания.

Изследователите твърдят, че доскоро болестта денга е била ограничена до тропическите и субтропическите региони, тъй като ниските температури убиват ларвите и яйцата на комарите.

Глобалното затопляне, дължащо се на климатичните промени, означава, че векторите на болестите, които пренасят и разпространяват малария и денга, могат да намерят дом в повече региони. Огнищата се появяват в райони, където хората вероятно не са развили имунитет, а системите за обществено здравеопазване са неподготвени“, казва Рейчъл Лоу, професор в Каталунския институт за научни изследвания и напреднали проучвания в Испания.

По-дългите горещи сезони ще увеличат сезонния прозорец за разпространение на болести, пренасяни от комари, и ще благоприятстват избухването на все по-чести епидемии, с които е все по-сложно да се справим“, допълва тя.

Изследователите твърдят, че ако глобалното затопляне се ограничи до един градус по Целзий, то населението, изложено на риск от малария и денга, може да се увеличи с още 2,4 милиарда души до 2100 г. в сравнение с периода 1970-1999 г., отбелязва ДПА.

Те прогнозират, че ако настоящата траектория на въглеродните емисии и нарастването на населението се запази, до края на века 4,7 милиарда души ще бъдат засегнати от денга и малария.

Сега изследователите разработват начини за прогнозиране на това кога и къде могат да възникнат епидемии, като използват данни от наблюдението на болестите и данните за изменението на климата.

Заключенията са представени на конгрес в Барселона, Испания.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар