Гл. комисар Николов: Няма загинали хора в България заради тежката метеорологична обстановка – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Няма загинали хора в България заради тежката метеорологична обстановка”. Това каза пред БНР главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Той потвърди, че постепенно се успокояват обстановките в Столична община, област София и Пернишка област:
“Проблемът в Радомир остава, високото ниво на водата разруши диги и наводни къщи. Кметът има готовност 20 човека да бъдат евакуирани. Десетки къщи и стотици декари земя са наводнени там”. 
По думите му свлачища и срутища създават много работа на Пътното управление.
“Съсредоточили сме усилията си да наблюдаваме критичните места на реките Марица, Тунджа и Арда, както и на някои малки реки в Бургаско, които всяка година създават проблеми”, подчерта гл. комисар Николов.
Той посочи, че 17 язовира, стопанисвани от “Напоителни системи” и достигнали 80% от своя обем, се изпускат контролирано, без това да е заплаха на населението:
“НЕК стопанисва най-големите язовири, три от тях се изпускат – “Студена”, “Студен кладенец” и “Цанков камък”. За язовирите “Кърджали” и “Ивайловград” и “Студен кладенец” са предупредени съседните страни”.
Директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” съобщи за получен сигнал за преливащ язовир в община Средец и към мястото пътува екип на дирекцията. 
Снежина Динева, директор на “Напоителни системи”, заяви в предаването “Нещо повече”, че всички язовири разполагат с необходимия обем за поемане на високи вълни:
“Общата запълняемост на язовирите в цялата страна е около 35%. Няма преливащи от значимите язовири”. Тя подчерта, че язовирните стени са укрепени и няма риск да бъдат компрометирани от обилните дъждове.
По думите на Динева всички отводнителни помпени станции на “Напоителни системи” работят с пълен капацитет, където е необходимо.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар