Гл. секретар на МВР: Разкритата схема има повторяемост във всеки един лот на „Хемус“

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Такива схеми, като показаната за лот 5 на АМ „Хемус“, са вървели и по другите лотове, ние работим и ще докажем, че тази схема има повторяемост във всеки един лот, коментира главният секретар на МВР Петър Тодоров пред БНР.

Той обясни, че от първи до шести лот авансово са раздадени 696 милиона лева.

Схемата за пети лот е ясна – една определена фирма, отдолу под не я „куха фирма“, фирми на слабоимотни лица, образувани два дни преди да бъдат преведени плащанията, посочи Тодоров. Преводите са изтеглени кешово от едно лице, като тегленията са на няколко пъти – по милион, по милон и половина, често без предварителна заявка, плащайки огромни такси, допълни той.

Дали тези пари са укрити някъде в сейфове или гардероби, или са изнесени по офшорни сметки, ние ще направим всичко възможно да установим, заяви той.

Същата схема, имаме данни и събираме доказателства, че е проведена и на останалите лотове, отбеляза главният секретар на МВР. Той коментира, че някои лотове – например от 7 до 9, където също са раздадени огромни авансови средства, нямат техническа документация. Наистина, това е огромна по мащабите си престъпна схема, обобщи главният секретар на МВР.

Той коментира и проверките, свързани с купуването на гласове. Резултатите досега са около 185 сигнала, 48 досъдебни бързи производства до вчера, над 3500 протокола. Тодоров посочи, че има различни схеми за натиск върху хората – плащане на вересии в магазини, погасяване на вноски по бързи кредити, обещания за дърва за огрев. В някои региони е характерна схемата с подвижните секции, посочи Тодоров и уточни, че се извършват проверки за истинността на заявленията.

Тодоров беше категоричен, че МВР проверява абсолютно всички сигнали, независимо с коя политическа формация са свързани.

Главният секретар на МВР коментира и темата за машините за гласуване. Той обясни, че тези 228 машини, които бяха обявени, са собственост на „Сиела Норма“ и не са вкарани в склада, а са затворени и запечатани в метален контейнер и са оставени навън, до склада, а предвидените за изборите машини са вкарани в склада на фирмата, която ги съхранява.

Тодоров каза, че 228-те машини са закупени с цел да бъдат тестово изпратени в други държави за тамошни избори и по никакъв начин не са смесени с останалите, а са извън склада – в запечатан контейнер. Той уточни, че след писмо на ЦИК, ДАНС са извършили проверка на място и са установени тези обстоятелства.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар