Гневни фермери въстанаха на панаира при появата на Макрон

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Освирквания, протестни викове, блъсканица – традиционната визита на френски президент на Парижкото фермерско изложение често пъти е повод за конфронтация между политиката и земеделците. Но никога досега нещата не са прераствали в хаос, както вчера по време на пристигането на изложението на Еманюел Макрон, отбелязва Франс прес, цитирана в обобщение на Габриела Големанска от БТА.

Контекстът на фермерските протести предвещаваше “сложно гостуване” на президента на изложението. Но никой не си представяше, че при появата му ще бъде последвана от такава сцена, че се наложи намесата на полицаи с каски и щитове, опитващи се да възпрат гневни фермери.

Протестиращите се бяха мобилизирали още от 06.00 ч. сутринта местно време в събота. Нещата ескалираха 08.00 ч., когато Макрон пристигна за церемонията по откриването на изложението, предвидена за 09.00 часа.

Последваха няколко часа на сблъсъци между гневни фермери и полицията, която ги отблъскваше. Заради животните на изложението, силите на реда нямаха право да използват сълзотворен газ. Самите животни в крайна сметка изпаднаха в паника от баталната сцена.

Заради напрежението откриването на фермерското изложение закъсня с четири часа и основната експозиционна зала, където бяха животните, беше затворена за обществеността, нещо, което не се е случвало досега, отбелязва Франс прес.


Снимка: AP/БТА

Все пак президентът успя за няколко часа да разгледа изложението. На няколко пъти той трябваше да отговаря на гневни коментари на фермери, допълва “Монд”. В отговор той каза, че ситуацията с френското земеделие не е катастрофална и обеща въвеждане на ценови тавани в селскостопанските отрасли.

В петък Макрон анулира провеждането на голям дебат в пределите на фермерското изложение с участието на фермери и на синдикати от отрасъла. Идеята за този дебат се провали, след като в четвъртък се разпространиха информации, че президентът е поканил на него екологичното движение “Бунтове на земята”. Макрон вчера отрече да е имал намерение да кани представители на движението.

Бунтуващите се френски фермери спират и изпразват чужди камиони, сред тях и български

Той замени големия дебат, който планираше с малка дискусия с представители на земеделските синдикати, преди официалното откриване на изложението. А големият дебат ще бъде организиран в близко бъдеще в Елисейския дворец.

Фермерското изложение в Париж привлича около 600 000 посетители за около девет дни. Много често то се посещава и от политици, президенти и техни опоненти.

В началото на месеца френските фермери до голяма степен преустановиха протестите си, след като премиерът Габриел Атал обеща нови мерки в тяхна подкрепа на стойност 400 милиона евро. Но протестите се подновиха през седмицата с искане за повече помощ от страна на правителството.

Директорът на МВФ: Европейските правителства може да съжаляват, ако подкрепят фермерите

Заради напрежението вчера, свързано с фермерския отрасъл, Макрон не взе участие в срещата на върха на Г-7 във видеоконферентен формат от Киев и на нея го представляваше външният министър Стефан Сежурне.

Същевременно според изданието “Трибюн Димаш” Макрон е избрал Валери Айе да оглави либералната европарламентарна група “Обнови Европа”, предаде Ройтерс. Тя заменя на този пост Сежурне.

Айе е малко известна на обществеността и е дъщеря на фермери, което е в нейна полза в този момент на фермерско недоволство, отбелязва изданието.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар