бареков джамбазки

Гнус! Лъсна защо Бареков атакува президента с Afera. За да не връща откраднати кинти от КТБ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нерегламентираното финансиране от Корпоративна търговска банка (КТБ) към бившия политически проект на евродепутата Николай Бареков – „България без цензура“ (ББЦ), е вървяло доста интензивно, особено в дните преди евроизборите през 2014 г., които го пратиха в европарламента.

Това става ясно от редица свидетелски показания, фигуриращи по делото за източването на банката срещу Цветан Василев и още 17 души, цитирани в петък от „Капитал“.

Едно от най-красноречивите сведения за паричните потоци, „текли“ на ръка към Бареков и хората му, дава неговият тогавашен финансист Христо Цирков. От думите му пред наблюдаващия прокурор по делото и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев става ясно, че в началото средствата за ББЦ са идвали в пликове, сетне в чанти, а накрая – дори в чувал.

„Беше с размери около 60 сантиметра широчина и около 30 височина… Такова чувалче видях за пръв и последен път, не се виждаха парите. Странен ми се стори. Този чувал го взех през месец май, преди европейските избори, които бяха на 25.05.2014 г.“, заявява Цирков.

Любопитен момент е, че нито неговите показания, нито тези на някогашната дясна ръка на Василев и основен свидетел по делото „КТБ“ – Бисер Лазов, не провокираха реакция от прокуратурата. Бареков, станал известен с не една и две акции в подкрепа на главния прокурор Сотир Цацаров, си остава все така недосегаем.

Въпреки че през 2014 г. срещу него са подадени два сигнала в държавното обвинение, като към този на РЗС е приложен лист с ръкописни бележки, с които явно се искат различни суми за Бареков – месечни плащания от 50 000 до 600 000 лв., искане за финансиране за къща за 505 000 евро и 1 млн. евро премия. Под тях има резолюция с почерка на Василев: „Засега даваш“. Назначената експертиза категорично доказва, че финансистът Христо Цирков е написал пасажа от листа с поисканите суми, а Цветан Василев – останалото.

Затова и се стига до въпросния разпит, в който Цирков казва още, че „в края на 2013 г., по-точно в последното тримесечие на годината, господин Бареков започна да ми се обажда по телефона или да ме вика в кабинета си, като ми казваше да отида при Бисер Лазов на шестия етаж и да взема от него нещо, което трябва да му го занеса на него – пояснявам, на Николай Бареков“.

От думите му става ясно, че в началото не е бил убеден какво носи на бъдещия евродепутат, но след две-три посещения си дал сметка, че пренася различни парични суми.

„Влизах при Лазов и му казвах „Дошъл съм за нещата“ – като под нещата разбирахме и аз и той, че става въпрос за пари. Искам да кажа, че с Лазов почти не си говорихме дълго, просто си разменяхме кратки реплики, от които ставаше ясно, че съм дошъл за пари и трябва да ги получа. Понякога знаех колко пари трябва да получа, като това ми го казваше лично Бареков, но понякога не знаех. Нещата бяха хаотични.“

Финансистът изрично уточнява, че парите, които е взимал, не са били осчетоводявани, а разплащанията са ставали на ръка. Средствата са били разпределяни между приближени на Бареков по негово разпореждане. Първоначално свидетелят отказва да ги назове по име, но впоследствие посочва някои от тях – Калина Крумова (сега съветник на вътрешния министър Валентин Радев), Стефан Кенов (бивш депутат от ББЦ), Ангел Славчев (лидер на януарските протести), Димитър Цветков (бивш кадър на ГЕРБ), Теодора Стоянова, Боряна Павлова (кандидати за депутати от ББЦ през 2014 г.).

За нуждите на съхранението и разпределянето на паричния поток Бареков наредил да бъдат ангажирани близо десет банкови сейфа в различни банки.

„Всичко това съм го правил, защото съм мислил, че по този начин не върша нищо нередно, а изпълнявам задълженията си. От целия разпит и от изложеното от мен оставам с впечатление, че съм използван, без да съзнавам, че върша нещо нередно“, завършват показанията на Цирков.

Споменатият от него Бисер Лазов е друг от свидетелите, споделящ за тези събития. В края на 2015 г. той дава показания заради намерена разписка от изпълнителният директор на банката Орлин Русев, от която се разбира, че през май 2014 г. той е получил в брой близо 30 млн. лв. „по разпореждане на Цветан Василев“.

От пресконференция на прокуратурата през 2017 г. стана известно, че и самият Русев, който от обвиняем се превърна в свидетел, е дал показания, че близо 25 млн. лв. от касата на банката са отишли за финансирането на проекта на Бареков „България без цензура“. Този разпит обаче не фигурира в материалите по делото, цитирани от „Капитал“, уточнява изданието.

„За една част от тези суми имам ясен спомен. Примерно за последната сума от 23.05.2014 г. в размер на един милион и петстотин хиляди евро имам спомен, че аз бях в Гърция и по телефона Василев ми разпореди да бъдат осигурени от КТБ АД един милион и петстотин хиляди евро и да бъдат предоставени на хора, изпратени от Николай Бареков за изборите, които предстояха след два дни“, заявява Лазов пред разследващите.

За това теглене свидетелства и главната касиерка Маргарита Петрова, която си спомня, че малко преди европейските избори е подготвила голяма сума в брой, която е предала в чувалчета на Бисер Лазов.

„Това обаче според мен са пари, които са дадени за изборите, защото тези суми съм ги отразявала във файла „избори 2014″. Този файл си го създадох аз, за да имам за себе си отчетност“, разказва нейната колежка Юлия Илиева.

Самият Цветан Василев нееднократно е споменавал след бягството му от България, че е стоял финансово зад „България без цензура“.

„По отношение на Бареков – основното финансиране на Бареков мина през бонуса от 2 000 000 евро, платен му за „перфектна“ работа от юридическия собственик. Имаше и бюджет, който трябваше да се осигури по определен начин. Моята лична цел беше хем да подкрепя коалиция, която трябваше да се бори със статуквото (което днес прерасна в мафиотски режим от симбиозата между това, което вие подкрепяхте – Борисов, и това, което ми записахте на мене – Пеевски и ДПС), хем да се отървем от „професионалиста“ в ТВ7, нанесъл непоправими материални и имиджови щети на телевизията“, коментира по този въпрос подсъдимият банкер в изгнание, цитиран от „Капитал“.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар