Говорят интелектуалците: Не се страхуваме да ходим пеш

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Интелектуалците застанаха срещу управляващите. В отворено писмо стотици артисти, общественици, хора на перото призоваха за оставка на кабинета и край на модела “Борисов-Пеевски-Доган”.

Въпросът е – защо чак сега?

“Мнозина намират, че това е станало късно. Аз съм изненадан, че въобще стана”, заявява пред “Дойче Веле” режисьорът Явор Гърдев, който е един от подписалите се под отвореното писмо.

По думите му подобна мобилизация на интелектуалците е изключително.

“Толкова много хора със силно изявени и често различаващи се индивидуални мнения и позиции, особено в детайлите, успяха да се обединят около определен брой тези, с които единодушно са съгласни”, смята Гърдев.

Подписалите се хора на културата и перото не се опасяват да “ходят пеша”, заяви пред изданието проф. Георги Каприев.

“Ние всички се срамувахме от простащината на Тодор Живков. Но преди 2-3 години ми хрумна да чуя едно негово интервю и трябва да кажа, че в сравнение със сегашните ни управници, той звучи като Демостен”, казва професор Каприев.

“Питам защо уважението към езика, просветеността и културата сякаш отпаднаха от критериите, по които избираме управници. “Това е заиграването с “аз съм един от вас”. Този, който знае къде се слагат запетайките, той не е от нас. “Тези от “нас”, те не знаят къде се слагат запетайките, не могат да сформират цяло изречение, говорят на диалект. Това са ясни знаци на простащината, която ни управлява, и която е съзнателно налагана като стил. Това е един от най-важните ми мотиви да протестирам срещу това правителство”, посочи още порф. Каприев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар