Година след трагедията в Своге пътя остава опасен. Назани естествено няма.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес се навършва една година от тежката катастрофа край Своге, при която автобус пропадна от пътя и загинаха 20 души. Граждани и близки на жертвите ще почетат паметта им със заупокойна молитва и осветяване на паметната плоча на мястото на инцидента, съобщава БНР.

След катастрофата последваха пътни експертизи и ремонти, но хората не виждат проблемите на пътя да са решени и той да е станал по-безопасен. Не са изградени и обещаните две пасарелки. “Сложиха мантинели, направени по безумен начин. Влизаш зад мантинелата, където се намира тротоарът и стигаш доникъде. За да можеш да продължиш трябва да се прекачваш през нея или да пролазваш отдолу… и излизаш на пътната настилка”, обяснява Лилия Георгиева от инициативния комитет, оглавил протестите.

Злополучният шофьор на автобуса е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост, защото експертизата е доказала, че се е движил с с 53 км/ч при разрешени 40 км/ч. Друга експертиза обаче доказа, че въпреки ремонта за 23 милиона лева, завършен преди катастрофата, пътя не само не е станал по-безопасен, а напротив – по данни на пътна полиция инцидентите са зачестили заради разрушен асфалт и ниско сцепление на настилката.

Припомняме, че катастрофата бе последвана от оставките на трима министри – Николай Нанев на МРРБ, Валентин Радев на МВР и Ивйло Московски на транспорта. Оставките на вътрешния и транспортния министър дойдоха малко изненадващо, тъй като основното искане за оставка бе отправено не към тях, а към министър Нанков, който отговаря за АПИ и състоянието на пътя.

Интересното е, че самият бивш министър Нанков, който все пак подаде оставка заради инцидета се върна отново в МРРБ и в момента е заместник-министър на наследника си на поста Петя Аврамова. Нещо повече – ресорът му във ведомството е водна инфраструктура, но Нанков продължава да се явява пред медиите говорейки основно за пътни отсечки – последствията от пожара под АМ „Струма“, откриването на участъкът от автомагистрала „Хемус“ край Девня, ремонта на ЖП надлеза в Шумен и прочее.

Ивайло Московски след оставката се завърна в парламента, но съвсем малко след това се сдоби с нов пост – вицепрезидент на Черноморската банка в Солун. Валентин Радев се върна в парламента и поне до момента остава депутат.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар