Големи военни маневри на НАТО на север и на изток - все по-близо до Русия

Големи военни маневри на НАТО на север и на изток – все по-близо до Русия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Северен отговор 2024”, “Дракон 24”, “Непоколебим защитник 2024”. На север и на изток – все по-близо до границата на Русия, НАТО провежда най-големите си маневри от края на Студената война. В ученията се включиха повече от 20 държави членки, сред тях и новоприетите, с десетки хиляди военни. 

Все повече европейски официални лица предупреждават, че в близките години Русия може да подложи на изпитание солидарността на съюзниците от НАТО. Въпросът за това доколко алиансът е готов за война предизвиква все по-разгорещени дискусии след началото на руската инвазия в Украйна, отбеляза ДПА, на която се позова БТА.

На север

В понеделник алиансът започна учение за защита северния си фланг, който неотдавна се разшири с присъединяването на Финландия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В маневрите, които се провеждат в северните райони на Финландия, Норвегия и Швеция, участват 20 000 военнослужещи от 13 страни.

Ръководеното от Норвегия учение “Северен отговор 2024” ще продължи две седмици, като в него са включени и повече от  4000 финландски военнослужещи.

Ройтерс определи маневрите на север като най-големите на НАТО след края на Студената война.

Успоредно НАТО провежда учения и на източния си фланг. 

“За първи път Финландия ще участва като страна членка на НАТО в учението за колективна отбрана на регионите на алианса”, се казва в изявление на финландската армия.


Снимка: AP/БТА

Финландия, която има 1340-километрова граница с Русия, се присъедини към НАТО през април миналата година, след като десетилетия наред поддържаше политика за неучастие във военни съюзи. Кандидатурата ѝ вече е ратифицирана от всички страни от алианса, а присъединяването на съседна Швеция е на финален етап. Очаква се тя официално да стане 32-рата членка на алианса по-късно този месец, след като миналата седмица получи последната необходима ратификация – от Унгария.

Войски на НАТО пресичат река Висла при голямо военно учение

Шведските въоръжени сили се присъединиха с войски, хеликоптери и изтребители.

Двете скандинавски страни се отказаха от дългогодишния си неутралитет, след като Русия нахлу в Украйна преди две години.

В “Северен отговор 2024” участват Белгия, Великобритания, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция и САЩ.

Приблизително половината военнослужещи, участващи в учението, ще изпълняват маневри по суша. Останалите ще се обучават в морето с над 50 участващи подводници, фрегати, корвети, самолетоносачи и различни амфибийни кораби, както и във въздуха с над 100 изтребителя, транспортни самолети, самолети за морско наблюдение и хеликоптери, съобщи норвежката армия.

НАТО разположи самолети АУАКС в Румъния, ще наблюдава отблизо руските маневри (снимки)

“Трябва да сме в състояние да дадем отпор и да спрем всеки, който се опитва да оспори нашите граници, ценности и демокрация”, заяви бригаден генерал Трон Странд от Кралските норвежки военновъздушни сили, командир на Норвежкия център за въздушни операции. “При сегашната ситуация със сигурността в Европа учението е изключително актуално и по-важно от всякога”, добави той.

Новият президент на Финландия Александер Стуб ще инспектира учението заедно с норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре в Северна Норвегия на 7 март. Това ще е и първото задгранично пътуване за Стуб, откакто той положи клетва като нов държавен глава на Финландия и неин върховен военен главнокомандващ на 1 март.

Военни маневри с българско участие в Грузия

На изток

Около 20 000 военнослужещи от 10 страни от НАТО се включиха в учението “Дракон 24” (Dragon-24), което се провежда близо до град Коженево, на около 100 километра северно от Гданск.

“Дракон 24” на свой ред е част от по-голямото военно учение “Непоколебим защитник 2024” (Steadfast Defender-24), което НАТО провежда в момента по източния си фланг. Учението ще продължи до месец май. В хода му ще се отработва привеждане на войските в бойна готовност, подготовка и оперативно прехвърляне на военни формирования.

През април ще се проведе съвместно учение между Нидерландия и Германия, по време на което ще се отработва също така бързо придвижване на военни съединения.

Ехото от записа с германски военни продължава да кънти в Берлин и Москва

Реакцията на Русия 

Кремъл определи маневрите “Непоколебим защитник 2024” като заплаха за Русия. Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков припомни, цитиран от ТАСС и БТА, на 31 януари, че алиансът е бил създаден за конфронтация с Москва, поради което Руската федерация предприема необходимите мерки.

В същото време заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко каза на 21 януари, цитиран от Ройтерс и БТА, че мащабът на ученията “Непоколебим защитник 2024” показва “необратимо завръщане” на алианса към схемите от Студената война.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар