Големи закъснения на влаковете оставиха пътници да чакат на гарите с часове и в събота

Големи закъснения на влаковете оставиха пътници да чакат на гарите с часове и в събота

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заради започналия от 7 май частичен ремонт на Централна гара в София и в днешния съботен ден влаковете се движат с големи закъснения. Това остави пътниците на няколко гари да чакат с часове, преди да успеят да се придвижат до друг град или село в първия ден от уикенда. 

 Гвоздейков: В понеделник от Германия към България тръгват първите 20 модернизирани вагона

Агенция “Булфото” съобщи за закъснение на един от влаковете от Варна със 130 минути. Влакът от София за Пловдив, който трябваше да е пристигнал в 15:05 ч., имаше 166 минути закъснение. В обратната посока тръгващият в 16:05 ч. от Пловдив за София пътнически влак 10114 бе обявен със 111 минути закъснение. И вчера зрители сигнализираха bTV за “скандални закъснения” от над 150 минути. 

Тази сутрин и служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков призна в свое интервю, че ремонтът е провокирал проблеми в движението на влаковете към Северната част на България. Той поиска спешна реорганизация на движението и допълнителни екипи на гарата, които да подпомагат пътниците. Вчера министърът на среща с БДЖ и НКЖИ възложи най-късно до понеделник да бъдат отстранени всички затруднения и да се премине към нормален режим на движение.

Двете дружества обясниха, че в момента се разглеждат всички възможности за промяна на графика на движение, така че пътниците да не останат без транспорт въпреки ограниченията заради ремонтните дейности. 

Проектът за модернизация на Централната гара обхваща от 6-и до 12-и коловоз и включва подмяна на релсите, модернизиране на подлеза и терминалите за чакащите пътници. Строителните дейности са предвидени за период от 15 месеца. 

Заради ремонта на коловози на централната гара в София композициите пътуват до гара Север. Пътуващите от Южна България могат да използват първи, втори и трети перон на гарата, а от Северна България ще могат да слизат на гарите София-Север, Подуяне и гара Захарна фабрика.

Движението на влаковете от София към Северна България ще бъде допълнително променено от понеделник, 13 май. С подменен състав и променен маршрут ще се движат редица влакове по северното направление. 

От БДЖ днес обявиха, че с въвеждането на допълнителните промени в движението на влаковете ще бъдат направени следните промени:

 • Бързият влак №2663 от София Север до Плевен, ще се движи с подменена композиция, съставена от електрическа мотриса като пътнически влак № 20103 от София за Плевен, който ще заминава директно от Централна гара София в 18:35 ч. и ще пристига в гара Плевен в 22:00 ч.;
 • Бързият влак №7620 от София Север за Видин, ще пътува само в участъка от Мездра до Видин. Пътуващите в посока от София през Мездра към Видин с този влак, ще могат да използват бързия влак № 2611 от София Север за Варна и да направят връзка в гара Мездра с влака за Видин. Бързият влак за Варна потегля от гара София Север в 07:06 ч., което е с 30 минути по-рано от досегашното разписание на влака за Видин;
 • Бързият влак №7631 от Лом за София Север, ще се движи само до гара Мездра. Пътуващите за София от този влак ще могат да ползват бързия влак № 2640 от Горна Оряховица за София Север, който заминава от гара Мездра в 07:45 ч.
 • Пътническият влак №20130 от Плевен за Враца, ще пътува само до гара Мездра. Пътниците за Враца от този влак ще могат да ползват новоназначения крайградски пътнически влак № 70228 от Мездра за Враца, който ще тръгва от Мездра в 13:15 ч. и ще пристига във Враца в 13:33 ч.

Крайградският пътнически влак № 20221 от София до Лакатник няма да се движи. По неговото разписание ще пътува пътническият влак № 20111 от София за Враца, който ще заминава от Централна гара в София в 06:00 ч.

С подменен състав от електромотрисни влакове и директно до и от Централна гара София ще се движат следните влакове:

 • Пътнически влак №20102 от Плевен за София, който потегля от гара Плевен в 04:20 ч.;
 • Пътнически влак №20104 от Враца за София, който заминава от Враца в 14:10 ч.;
 • Пътнически влак №30111 от София за Карлово;
 • Крайградски пътнически влак № 20213 от София за Мездра

С променен маршрут ще пътува бързият влак № 7622 от София за Видин, който ще тръгва в 11:05 ч. от Централна гара София и ще преминава по обиколен маршрут през гарите Казичене – Световрачене – Курило.

В участъка от София до Курило ще бъде назначен допълнителен крайградски пътнически влак №20247, който ще заминава от София в 12:00 ч. и ще пристига в Курило в 12:14 ч., където ще прави връзка с бързия влак за Видин.

Освен на посочените композиции, ще бъдат въведени промени в разписанията и на следните влакове:

 • Бързият влак №2627 от София за Варна;
 • пътническият влак №10111 от София за Пловдив;
 • крайградският пътнически влак №20200 от Мездра за София;
 • крайградският пътнически влак №20204 от Мездра за София север;
 • крайградският пътнически влак №20222 от Лакатник за София.

От БДЖ съветват актуална информация да се търси от служителите на гишетата “Информация”, билетните каси, както и на националния информационен телефон 02/931 11 11 или от електронния пътеводител на официалната интернет страница на дружеството.

Столичната община също въведе промени в маршрутите на градския транспорт основно по трамвайните линии 1, 3, 7 и 27


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар