Големи китайски държавни компании напускат американската борса

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пет китайски държавни фирми, включително China Life Insurance и петролният гигант Sinopec, обявиха в петък, че ще се делистнат от борсата в Ню Йорк. Това се случва на фона на засилено дипломатическо и икономическо напрежение със Съединените щати, пише Reuters.

Компаниите, които включват също Aluminium Corporation of China (Chalco), PetroChina и Sinopec Shanghai Petrochemical Co, заявиха в отделни съобщения, че ще подадат молби до американския депозитар, за да делистне акциите им по-късно този месец.

Петте бяха добавени към списъка на Закона за отговорността на чуждестранните компании (HFCAA) през май, след като беше идентифицирано, че не отговарят на стандартите на американските регулатори за одит. Те ще останат на пазарите в Хонконг и континентален Китай.

В съобщенията не се споменава спорът за одита, а решенията им идват на фона на повишеното напрежение след посещението миналата седмица в Тайван от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Пекин и Вашингтон водят преговори за разрешаване на дългогодишен спор, който може да означава изхвърляне на китайски фирми от борсите в САЩ, ако не спазват правилата за одит.

Тези компании са спазвали стриктно правилата и регулаторните изисквания на капиталовия пазар в САЩ след листването им там и са направили избора за делистване по собствени бизнес съображения“, се казва в изявление на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC).

Някои от най-големите китайски компании, включително Alibaba Group Holdings, J.D Com Inc и Baidu Inc, са сред почти 270 в списъка и са заплашени от изваждане от борсата.

Alibaba каза миналата седмица, че ще преобразува вторичното си листване в Хонконг в двойно първично листване, което анализаторите посочиха, че може да улесни пътя на китайския гигант за електронна търговия да смени основните места за листване в бъдеще.

При предпазарната търговия в петък листнатите в САЩ акции на China Life Insurance и петролния гигант Sinopec паднаха съответно с 5.7% и 4.3%. Aluminium Corporation of China се понижи с 1.7%, докато PetroChina загуби 4.3%. Sinopec Shanghai Petrochemical Co загуби 4.1%.

Китай изпраща съобщение, че търпението му се изчерпва в разговорите за правилата за одита“, каза Кай Джан, старши съветник в китайската правна кантора Yuanda, който е специализиран в области, включително капиталовите пазари в САЩ и спазването на американските санкции.

Вашингтон отдавна изисква пълен достъп до счетоводните книги на регистрираните в САЩ китайски компании, но Пекин забранява чуждестранна проверка на одитни документи от местни счетоводни фирми, позовавайки се на опасения за националната сигурност.

Компаниите заявиха, че техният обем на търгуваните акции в САЩ е малък в сравнение с тези на другите им големи места за листване.

PetroChina заяви, че никога не е набирала последващ капитал от листването си в САЩ и Хонконг и Шанхай „могат да задоволят изискванията на компанията за набиране на средства“, както и да осигурят „по-добра защита на интересите на инвеститорите“.

China Life и Chalco заявиха, че ще подадат заявление за премахване от борсата на 22 август, като то ще влезе в сила 10 дни по-късно. Заявленията на Sinopec и PetroChina ще бъдат входирани на 29 август.

China Telecom, China Mobile и China Unicom бяха делистирани от Съединените щати през 2021 г. след решение от ерата на Тръмп за ограничаване на инвестициите в китайски технологични фирми. Това решение беше оставено непроменено от администрацията на Байдън на фона на продължаващото напрежение.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар