Големи шведски компании са заподозрени в заобикаляне на санкциите, наложени на Русия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Големи шведски компании са заподозрени в заобикаляне на санкциите, наложени на Русия

Сред засегнатите фирми са “Ериксон”, “Волво”, “Атлас Копко”, “Сандвик” и др.

Шведското външно министерство е влязло в контакт с няколко големи местни компании, заподозрени от Европейската комисия, че са изнасяли забранени стоки за Русия, въпреки наложените на страната санкции заради инвазията в Украйна, предаде Франс прес.

Сред засегнатите компании са производителят на телекомуникационно оборудване “Ериксон” (Ericsson), автомобилната група “Волво” (Volvo), индустриалната група “Атлас Копко” (Atlas Copco), производителят на металорежещи машини “Сандвик” (Sandvik), специалистът в сферата на видеонаблюдението (Axis) и др.

“Министерството на външните работи е информирало идентифицираните компании за подозренията на Европейската комисия и ги е призовало да направят проверки и да вземат мерки”, посочи говорител на ведомството.

Шведските власти, отговорни за спазването на санкциите на ЕС – митническите служби, органът за външна търговия и Шведският инспекторат за стратегически продукти (ISP), също са били информирани.

“Компетентните органи смятат, че информацията не е пълна и че трябва да бъде обект на по-задълбочен анализ, за да се установи как стоките са се озовали в Русия”, пише министерството в отговор до ЕК.

От “Ериксон” твърдят, че не са заобикаляли санкциите и ако техни продукти все пак са стигнали до Русия, това е станало през вторични пазари.

Според информация от ЕК, съобщена на Швеция, мултинационалните компании “може да са заобиколили санкциите чрез трети държави, независимо дали чрез дъщерни дружества, подизпълнители или други участници”. Тази информация се основава на руски митнически данни и се отнася за вноса на “чувствителни продукти” в Русия между януари и ноември 2023 г.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар