“Голямата тройка от Детройт” трябва бързо да напусне китайския пазар

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Водещите автомобилостроителни компании в САЩ “Дженерал мотърс” (General Motors), “Форд” (Ford) и “Стелантис” (Stellantis) трябва да напуснат китайския пазар “колкото може по-бързо”. Това мнение изрази водещият анализатор на “Банк ъв Америка” (Bank of America) по въпросите на автомобилния пазар Джон Мърфи, цитиран от Си Ен Би Си и БТА.

Големите американски производители на автомобили трябва да насочат своите усилия най-вече към увеличаване на продажбите си на пазари, които са по-печеливши за тях. Освен това те трябва да инвестират повече в разработката и производството на нови модели, посочва анализаторът.

“Мисля, че трябва да видим как “Голямата тройка от Детройт” напуска Китай възможно най-скоро”. Това заяви Джон Мърфи по време на конференция, посветена на автомобилния пазар, която се проведе в преградие на Детройт. На форума е представен доклад на “Банк ъв Америка” относно сектора, озаглавен “Автомобилни войни”.

“Китай вече не е от ключово значение за “Дженерал мотърс”, “Форд” и “Стелантис”, посочва Мърфи.

Призивът му към трите корпорации да напуснат най-големия пазар на автомобили в света идва на фона на бум на производството от страна на китайските автомобилостроителни компании. Този бум е стимулиран от значителните държавни субсидии, които управляващите в Пекин им отпускат. Заради това автомобилите, произведени от китайските компании, са по-евтини от тези на конкурентите им. Така те се продават по-успешно и на вътрешния пазар в Китай, и на международните пазари, отбелязват експерти.

Анализаторът от “Банк ъв Америка” посочва, че за разлика от своите конкуренти от Детройт американският производител на електрически автомобили “Тесла” (Tesla) разполага с много по-добри възможности да развива своя бизнес в Китай. Компонентите, които компанията използва при производството на електромобили за китайския пазар, й струват приблизително с по 17 000 долара по-малко, отколкото на автомобилните корпорации от Детройт, посочва експертът Джон Мърфи.

Само допреди няколко години идеята да напуснат китайския пазар би била немислима за автомобилните производители от САЩ. Възходът на китайските им конкуренти, като Би Уай Ди (BYD) и “Джийли” (Geely), обаче оказва все по-голям натиск върху бизнеса на “Дженерал мотърс” и на други водещи американски корпорации в азиатската страна, посочва Си Ен Би Си.

Към това трябва да бъдат добавени и геополитическите рискове, пред които са изправени компаниите от САЩ, развиващи дейност в Китай. Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в средата на май, че неговата администрация ще увеличи рязко митническите тарифи върху китайския внос, свързан с редица сектори на икономиката, които са със стратегическо значение за националната сигурност на страната.

Новите мерки ще оскъпят вноса на китайски продукти, оценявани на 18 млрд. долара, посочва Си Ен Ен.

Поскъпва вносът от Китай в САЩ на стомана и алуминий, на минерали от критично значение за новите индустрии и технологии, на модерни компютърни чипове, електрически превозни средства, компоненти за производството на батерии, соларни клетки, на кранове и медицинска апаратура.

Увеличението на митническите тарифи варира от 100 процента за електрическите превозни средства през 50 процента при компонентите за соларни системи до 25 процента за други продукти. Те ще бъдат наложени в рамките на идните две години.

Говорител на външното министерство на Китай обяви, цитиран от Франс прес, че Пекин “ще предприеме всички необходими мерки, за да защити законните си права и интереси”.

На този фон пазарният дял на корпорацията “Дженерал мотърс” в Китай, включително и на джойнт венчър партньорите й, се е понижил до 8,6 процента през 2023 г. от приблизително 15 процента през 2015 г.

Приходите на компанията от дейността й в азиатската страна са паднали с 78,5 на сто от най-високото им равнище, постигнато през 2014 г., сочат официални данни, предоставени на регулаторните органи.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар