Голяма напаст налегна 40% от работещите българи, а половин милиард лева изгоряха заради нея

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Половин милиард струват на хазната болничните, вземани от работниците заради прекомерен стрес или т.нар. бърнаут.

440 млн. лева плаща държавата, в частност НОИ, за да могат те да се лекуват, а работодателите – 70 млн. лева, показа проверка на в. „Монитор“.

Бърнаутът е професионално заболяване, от което страдат хора, които са подложени на стрес и непрекъснато прекрачват лимитите си, докато не изгорят в работата си.

Според данни, предоставени от националния секретар на КНСБ Огнян Атанасов, реално заради работата под стрес отиват половината от средствата, отделени от бизнеса за болнични на служителите. Годишно те са в размер на 150 млн. лв.

Статистиката показва още, че плащанията на работодателите за болнични са скочили почти три пъти за 8 години. През 2010 г. те са били около 53 млн. лв.

Тенденцията за увеличаване на разходите на компаниите за изплащане на обезщетения за временна неработоспособност е устойчива, категоричен е Огнян Атанасов.

Ситуацията в останалите държави на Стария континент не е по-различна, сочат данни на Евростат. Европа плаща средно 250 млн. лв. за обезщетения за временна неработоспособност. Оказва се, че 55 на сто от изгубените работни дни на европейците се дължат именно на стрес, който е следствие от психо-социалните рискове на работното място.

И това е важно да се знае – Хамза Кан: Стресът е епидемията на 21-ви век – повече по темата четете на zdrave.to

У нас 40% от българите смятат, че са подложени на силно напрежение на работното място, което оказва влияние върху психическото и физическото им състояние.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар