Голямото пътуване започна, София се изнася за Коледа

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Голямото предпразнично пътуване започна с пълна сила. Очаквано движението по основните пътни артерии в столицата е натоварено. 170 000 автомобила се очаква да потеглят от София в различни направления по празниците, а преди Нова година – и 350 000.

В последния работен ден преди Коледа софиянци започнаха да напускат града. Трафикът по бул. “Владимир Вазов” и “Ботевградско шосе” е натоварен с автомобили, напускащи столицата. На изхода за АМ “Хемус” също се образуваха колони от изтеглящи се от града коли, съобщи БГНЕС.

Трите почивни дни по Коледа са повод за организиране на пътуване, а някои дори са взели отпуск за седмицата до Нова година и така ще си осигурят дълга ваканция. За разлика от депутатите обаче, които ще почиват цели 19 дни по празниците, останалите граждани почиват само три. През почивните дни някои от тях предпочитат да напуснат града, за да се видят с близки и роднини от провинцията.

От АПИ съобщават, че в последния работен ден преди трите почивни дни за Коледа, от 16 ч. до 20 ч., се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и по-спокойно пътуване. Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите “Тракия”, “Хемус” и “Струма” и път I-1 (Е-79) София – Кулата.

Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на “Пътна полиция”, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа-автомагистралите, път I-1 Видин – Ботевград; път I-1 Благоевград – ГКПП “Кулата”; път I-4 п. в. “Коритна” – Велико Търново – Шумен; път I-5 Русе – Велико Търново; път I-8 ГКПП “Калотина” – ГКПП “Капитан Андреево”; път I-9 Дуранкулак – Варна – Бургас; път II-18 Околовръстен път София; път II-19 Симитли – Гоце Делчев; път II-86 Пловдив – Смолян; път II-99 Бургас – Царево.

Движението на тежкотоварните камиони над 12 т по същите направления ще бъде ограничено и в последния почивен ден – 26 декември (понеделник) от 14 ч. до 20 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност днес от 12 ч. до 20 ч., и утре – 24 декември, от 8 ч. до 14 ч. ще има две ленти за излизащите от София на път I-1 (Е-79). При благоприятни метеорологични условия временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел “Даскалово” до кръстовище “Драгичево” от км 285+660 /кръстовището за Рударци/ до км 286+847/.

На 26 декември (понеделник) от 10 ч. до 20 ч. в същия участък ще има две ленти за влизащите в София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ “Люлин”.

Поради продължаващите ремонтни дейности на тунелите на магистрала Хемус “Витиня” и “Ечемишка” преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София. Алтернативният маршрут на движение за избягване на ремонта в двата тунела е: от София за Варна е път I-1 – от 215-ти км /при пътния възел при 30-ти км на АМ “Хемус” /Витинска река/ до км 204+200 – обходен път на Ботевград, а след това по път II-17 до пътен възел “Ботевград” на АМ “Хемус” и обратно.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар