Голям страх: България е гласувала против избора на Лаура Кьовеши за европейски прокурор

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България е гласувала в сряда против фаворитката за първи европейски прокурор Лаура Кьовеши.

Това съобщи вестник „Сега“ като се позова на източник, близък до дипломатическите среди в Брюксел.

На заседанието в сряда на посланиците от ЕС в комисията КОРЕПЕР ІІ (съкращение от френски: Comité des représentants permanents) българският представител е бил твърдо против румънката, която разтресе политическия елит в родината си чрез безкомпромисно преследване на корупцията на високо равнище.

Гласуването е било тайно, обаче вътрешни източници вече разкриха, че от тримата финални кандидати изненадващо начело е бил класиран французинът Жан-Франсоа Бонер, който е получил 50 точки.

Поставената на първо място от експертното жури Лаура Кьовеши е събрала 29 точки – колкото и германският кандидат Андрес Ритер. Румъния предприе мощна атака за дискредитиране на своята кандидатка.

Преди дни Кьовеши, която е бивши главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията, беше обвинена в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване.

Тя беше призована да се яви на разпит по обвиненията деня, в който трябваше да замине за Брюксел, за да участва в процедурата по избор на главен прокурор на новата Европейска прокуратура.

Делото е образувано през декември миналата година по сигнал на бившия депутат Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция.

Той твърди, че Кьовеши му е поискала през 2011 г. 200 000 евро за връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на рухналия Национален инвестиционен фонд Николае Попа, който бе осъден на 15 години затвор. Поради конфликта си на интереси около избора на европейски главен прокурор Румъния трябваше да се откаже само за тази процедура от председателското си място, въпреки че в момента страната е временен председател на Съвета на ЕС. Вместо нея председател на заседанието е била Финландия, която е следващ ротационен председател на ЕС от 1 юли. Интригата около избора на европейски главен прокурор ще стане още по-заплетена, ако след изслушването идния вторник на тримата кандидати в Европейския парламент евродепутатите ги подредят по различен начин. Тогава ще трябва да има преговори между Съвета на ЕС и Европарламента, които ще се водят с авансовото посредничество на финландско председателство.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар