Горанов внезапно заобича Истанбулската конвенция

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Министърът на финансите Владислав Горанов, който бе сред осемте членове на кобинета, гласували против Истанбулската конвенция на правителственото заседание от 3 януари, внезапно промени позицията си и вече подкрепя документа. “Дали ще подкрепим Истанбулската конвенция или не в българския парламент, това е въпрос на цивилизационен избор”, разясни министърът в предаването „Панорама“ на БНТ. И подчерта: “Ако не я подкрепим, ще останем от другата страна на Босфора”.

От думите му пред “Панорама” стана ясно, че Горанов не бил против документа, че всичко станало много набързо и без дебат. “Не разказахме историята на българските граждани”, каза той в синхрон с позицията на своята партия.

 

Мотивите му да не подкрепи първоначално документа не станаха съвсем ясни, но се разбра, че е прочел конвенцията и че в “нея няма нищо освен темата за защита от насилие”.

 

Остава въпросът дали когато е гласувал на заседанието на МС, е гласувал, без да е прочел тогава текста, което говори зле за него и за начина на функциониране на кабинета или пък се е отметнал после под натиска на партията му, което също не е добре за него.

 

Горанов предложи, че ако “я качим на страницата на Народното събрание и всеки гражданин я прочете…”

 

Горанов даже се изяви като защитник на Истанбулската конвенция в размяна на реплики с Валери Жаблянов от БСП, който е противник на конвенцията.

 

Горанов коментира и проблема с пробива в системата БАЦИС.”Всяка система крие рискове да бъде пробита отвън. Спомнете си на ЦРУ колко данни изтекоха с “Уикилийкс”. Да закрият ЦРУ, ли?”, каза Горанов.

 

В секретен доклад на ДАНС се говорше за пробив във финансовата сигурност, а оттам – за риск за националната сигурност заради проблеми в системата.

 

Според Горанов от БАЦИС има много и то доказани ползи за повишаване на събираемостта в митниците. “С 23% са нараснали приходите от акцизи между 2014 и 2017 г. Потенциалните рискове в системата на митниците не са реализирани, анализите на системата, изложени от страна на ДАНС, показват, че има слабости в системата”, заяви още той.

 

Ако цената на въвеждането на еврото е 1 процент инфлация, смятам, че трябва да я платим. След банковата криза през 1997 г. загубихме своя финансов суверенитет и така се обрекохме на еврото, заяви Горанов, коментирайки финансовите теми в държавата.

 

“Кога България ще премине на еврото – отговорът не зависи от нас. България рано или късно ще влезе в еврозоната. На мен ми се иска това да стане колкото се може по-бързо. В Литва, Латвия и Естония след въвеждането на еврото там ценовите изменения бяха в рамките на 1-2 процента”, допълни Горанов.

“Категорично съм сигурен, че цените няма да се повишат, това показва и предишният опит на други държави”, каза финансовият министър, противно на статистиката във всички страни, приели еврото, които отчетоха двойно повишение на цените.

Източник: ГЛАСОВЕ

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар