Горанов се похвали с бюджетен излишък от 3,4 млрд. лв.

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За първи път от 2008 г. насам хазната ще завърши годината с излишък вместо с планираните 2% дефицит. Това обявиха от ведомството на министър Владислав Горанов в отчета си за 2016 г.

От министерството се похвалиха със стабилизиране на публичните финанси, водене на балансирана политика, по-високите приходи, включително и от европейски програми и фондове. Във фискалния резерв има 14,3 млрд. лв., които са достатъчен буфер срещу шокове. Затова догодина няма да бъде теглен нов външен дълг. Петгодишните облигации за 1,86 млрд. лв. с падеж 2017 г. ще бъдат обезпечени от резерва.

Поетият нов държавен дълг за 2016 г. е 4,4 млрд. лв., при заложен в закона лимит от 5,3 млрд. лв. Номиналният размер на държавния дълг в края на 2016 г. ще е 25,8 млрд. лв., при таван от 26,6 млрд. лв.

Основните причини за рекордната събираемост на приходите през 2016 г. са от въвеждането на гаранции, които търговците на течни горива предоставят на НАП, както и изплащането на суми по договори от страна на държавата само към изпълнители, които нямат стари задължения към нея.

Икономическият растеж се е ускорил в последните 2 години, отчитат от финансовото ведомство. За 2016 г. ще има ръст от 3%, а до 2020 г. той ще се удвои – до 6,4%, прогнозират експертите на Горанов. Това ще позволи по-бърза конвергенция на доходите ни към средноевропейските.

От документа става ясно още, че България покрива показателите за членство в Еврозоната и планира подготовка за влизането ни в чакалнята. Още в началото на 2017 г. ще бъде изготвен анализ за всички ползи и рискове от приемането на еврото.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар