Гордеете ли се българи с правителството, което ви докара до Суринам и Ямайка?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Признавам, че не се сетих веднага къде е Суринам. За Ямайка знам, виждала съм я на картата. С какво тези държави привлякоха вниманието ми?

Ами България е между тях по ниво на корупция в държавата. След Суринам и преди Ямайка! Гордост! Чест и почитания! Гордеете ли се българи с правителството, което ви докара до Суринам и Ямайка?

Защото, както многократно съм подчертавала, корупцията е там, където е властта. По самата си същност корупция няма как да има в частния сектор. Тя е там, където се упражняват държавнически правомощия, тоест, след като корупцията е на високо ниво в държавата, тя е на високо ниво сред управляващите държавата.

Просто, кратко и ясно! Че сме първи по ниво на корупцията в Европейския съюз, отдавна е срамен факт, който ни е натякван от чужди лидери и медии. И един от факторите, прогонващи не само чуждите инвеститори, но и българският бизнес от България. Заради корупцията пресъхват язовирите. Заради корупцията се изграждат пътища, опасни за живота. Заради корупцията се строи некачествено и скъпо. Заради корупцията обществените поръчки се печелят само от фирми, близки до властта. Заради корупцията държвата се разпада. Корупцията е като ръжда, обхванала цялата конструкция на държавата. Не си правя илюзии, че в другите държави няма корупция. Има, естествено.

Тя е стара колкото света. Но! Никой не позволява тя да разрушава държавата и системата. Естествено е, когато си до кацата с мед, да си вземеш един черпак. Но от това до това да влезеш целият в кацата и да не допускаш обществото да стигне до нея, има голяма разлика. То и да крадеш, акъл се иска! Защото когато върви общото, на никой гражданин няма да му досвиди управляващият да има някакви привилегии. Но когато има само привилегии, а държава боксува на празен ход и обществото страда, тогава оправдание няма! Как ли е властта в Ямайка? Май Ямайка, освен с рома си, беше прочута като средище на пирати и разбойници. Но явно са си взели поука и поне по корупция са след България – една държава-членка на Европейския съюз! Дали ГМР скоро е ходил на обмяна на опит до Суринам?

Не му отричам, че целият му период във властта е посветен на нови и нови начини да разрушава държавата и да усвоява всичко, което има за усвояване. Много се старае! Ами това е! Да живее братски Суринам! Да живее Ямайка! Да четата новините от България и да се учат, та да не изостават така в класацията! Елена Гунчева

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар