Гордост! Писателят Георги Господинов стана носител на престижна международна награда – Култура

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Можем да сме горди, защото имаме талантливи писатели. Трябва обаче да ги ценим повече. Георги Господинов спечели ново европейско литературно отличие. Българският автор е носителят на наградата Usedom за 2021 година. Тя се връчва за принос към развитието на европейската литература и диалог.

Господинов е избран за победител от жури с председател носителката на Нобелова награда Олга Токарчук. Тя самата е сред европейските творци, получавали наградата, заедно с имена като Саша Станишич, Йоана Батор, Джени Ерпенбек, Илия Троянов и др.

В мотивите си за решението журито пише: “Георги Господинов е значим и неповторим глас в европейската литература. Неговото творчество – фрагментарно, пълно с меланхолия и острота – стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит”.

Отличието си Господинов ще получи през месец април в рамките на Дните на литературата на остров Узедом, който събира полската и немска граници. Островът има стара литературна слава и е бил любимо място на Томас Ман.

За Георги Господинов това е поредната значима европейска награда, която получава. През 2019 той спечели полската награда “Ангелус” за романа си “Физика на тъгата”, а три години преди това и швейцарската “Ян Михалски”, в конкуренция с писател от ранга на Джулиан Барнс.

ЕТО КАКВО НАПИСА ПИСАТЕЛЯТ ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ:

Толкова се радвам да споделя новината. Жури, водено от Olga Tokarczuk, реши да даде тази година Usedom Literaturpreis на моята проза! Благодарен съм на всички мои немски издатели – Droschl, eta verlag и новия Aufbau. Благодаря на преводача на моите романи и кратки разкази Александър Сицман.

https://www.zeit.de/…/usedomer-literaturtage-im-livestream…

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар