Готвят нова стратегия за утилизация на ядреното гориво

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Работим интензивно за нова стратегия за утилизация на ядреното гориво, обяви днес в АЕЦ “Козлодуй” служебният министърът на енергетиката Владимир Малинов, който взе участие в церемонията по внедряване на алтернативно ядрено гориво в пети блок на централата, доставено от “Уестингхаус”.

В събитието се включиха и посланикът на САЩ Кенет Мертен, експерти и представители на шведското поделение на “Уестингхаус”, което е доставчик на горивото.

“Това беше и една от темите, която обсъждах във Вашингтон с нашите партньори в рамките на междуправителственото споразумение, не само по отношение на техническа подкрепа и споделяне на техния опит, но и на търсене на възможно най-доброто решение от гледна точка на сигурност и спокойствие на българското общество, и най-добрият начин за утилизация на горивото”, отбеляза енергийният министър, цитиран от кореспондентът на БТА.

Малинов обясни, че това е процес, който предстои. “Не искам да има притеснения, тъй като това гориво, което сега се влага в АЕЦ “Козлодуй” дълго време ще бъде използвано, докато се стигне до момента за необходимостта от неговото безопасно съхранение, така че в този период се надявам да бъдем готови и със стратегията”, каза Малинов.

Енергийният министър допълни, че в рамките на посещението си в САЩ е получил и твърд ангажимент за подкрепа от Ексим банк (Експортно-импортната банка на правителството на САЩ) за осигуряване не само на голяма част от финансирането по отношение на американското оборудване, което ще бъде вложено в седми и осми блок на централата, а и за 40 процента от българското участие при изпълнение на проекта.

Владимир Малинов изрази надежда, че до септември ще се подпише договора с “Уестингхаус” за подготовка на предварителния проект, с намерението в рамките на последното тримесечие на 2025 година да бъде осигурено финансирането. “Да бъде определена и окончателната стойност, и времевия период за реализацията на проекта. Да бъдем в положение да вземем окончателно инвестиционно решение и да бъде издадено първото разрешение за строеж”, заяви още министърът на енергетиката.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар