Грабеж! „Уестингхаус“ ни открадна АЕЦ “Козлодуй”! Токът скача тройно!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фалиралият неотдавна американски енергиен холдинг „Westinghouse Electric Company“ изведнъж възкръсна и подписа с българското правителство договор да модернизира АЕЦ “Козлодуй”.

Прокудената преди 3 г. от Полша и Украйна за некадърност и скоро след това фалирала US-компания „Westinghouse“ възкръсна от пепелта, за да обяви тези дни, че е подписала договор за реновирането на АЕЦ “Козлодуй” в България. В договора пише, че компанията ще премести текущите информационни и контролни системи (I&C) на платформата Ovation и ще обнови 5 и 6 блокове на АЕЦ „Козлодуй“ по най-новите стандарти. Работата на американците щяла да осигури на българската атомна централа още по-голяма конкурентоспособност и ефективност.

„Дигитализацията и модернизацията на експлоатираното ядрено оборудване е ключова част от дългосрочните операции на нашия клиент и стратегически приоритет за Westinghouse“, заяви Тарик Чохо, президент на бизнес звеното за операции по изграждане в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) на Westinghouse. „Имаме удоволствието да „подкрепим“ 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй” в техните усилия да използват най-добрите налични технологии и да доставят чиста енергия на България за десетилетия напред.“

Платформата Оvation е една от най-модерните I&C платформи за енергийния сектор и се използва широко както в работещи, така и в нови ядрени централи. Като доставчик на платформата Оvation за ядрената промишленост, Westinghouse ще внедри Ovation в АЕЦ „Козлодуй”. Според договора ни с българската страна Westinghouse се ангажира да подкрепя блоковете 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй” през следващите поне още 30 години, т.е. – до 2049 г.

„Модернизацията на 5 и 6 блок беше крайно наложителна. И в това отношение американската оферта беше най-добрата“. Това заяви по повод сделката с фалиралата американска енергийна компания Александър Николов, заместник-изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Той уточни, че договорът с американската компания е подписан на 16 януари. Този договор ще ни гарантира цялостната рехабилитация на двете ядрени мощности, каза Николов. Подписаният договор е на стойност 63,5 милиона лева.

КОМЕНТАРЪТ НА SKANDALNO.NET:

Зависимото от ОП ГЕРБ ръководство на държавната АЕЦ „Козлодуй“ е „решило“ да даде 63,5 млн. лева за „модернизация“ на 5 и 6 блок на централата, че и да сключи 30-годишен (леле-майко…) договор за поддръжка с фалирата преди 3 години „Уестинхауз“, която в Полша едва не предизвика ядрена авария и бе скоропостижно изритана. Само преди 1 година пък Теменужка Петкова, министър на енергетиката отпусна едни 6 млн. лв. за внос на гориво от същата „Уестингхаус“, като за по-сигурно подписа сделката в далечен Лондон – на терен и с условия, изгодни само за „Уестингхаус“ и респективно- за американската държава.

Събрани в едно изречение тези две събития означават следното: „Уестингхаус“ ще пригоди двата реактора на АЕЦ „Козлодуй“, така че те да заработят с американско ядрено гориво. Сегашните работят с руско такова и не позволяват да се използва друго. А това пренастройване на реакторите означава, че оттук – насетне и завинаги България се задължава да купува ядреното си гориво за централата единствено и само от американците. И то на такава цена, на каквато те решат да ни го продадат.

И нека да е ясно – тук изобщо не става въпрос за диверсификация, а за чиста кражба на пазари. В случая кражбата е от руснаците, а нас просто ни заробват като крепостни селяни. Защото с този договор, подписан от продажника Борисов и неговия кабинет, България подарява АЕЦ „Козлодуй“ на американците, които най-напред ще ни ограбят чрез възсолената цена на горивото, което ще ни доставят. А после ще вдигнат и цената на тока от Козлодуй така, че да приключат и с икономиката ни, и с нас, като българи.

АЕЦ „Козлодуй“ за 65 години експлоатация е ИЗПЛАТЕНА, но тя е най-ремонтираната централа в света през последните 30 години, за да може гнусните американски и европейски лешояди да ни вдигат тока до „средно-европейски“ равнища, че да не им правим дъмпинг. Цената на киловата от Козлодуй продължава да е със себестойност от 3 – 4 стотинки, но я продават на търговците по 80 ст. средно на борси и търговци. И въпреки, че я завишаваха изкуствено по всякакъв начин, за да вдигат тока и разни частни доставчици да се събуждат милионери от доставките на „ново“ оборудване втора ръка… въпреки това АЕЦ „Козлодуй“ си оставаше най-евтиният източник на енергия за българската индустрия. АЕЦ „Козлодуй“ е гръбнакът на българската енергетика и икономика, който Борисов и Теменужката му без бой сега харизаха на американците. Вероятно срещу тлъсти комисионни. В понеделник БСП внася вот на недоверие заради водната криза и боклука. Но заради националното предателство със сделката с Уестингхауз и предаването на АЕЦ „Козлодуй“ на противните американски пиявици, Борисов, Петкова и компания трябва да увиснат на въжето! В буквалния смисъл на думата. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

Ето как интернет форумите посрещнаха новината за сделките на АЕЦ „Козлодуй“ с „Уестингхаус“:

Димитър:

Фалирали мошеници изгонени от Украйна и Полша , където за малко не id предизвикали атомна авария , но както е тръгнало в нашия разграден двор всичко може , само да докопат няколко милиарда ! НАРОДЕ ??? Докога управляващата мафия ГЕРБ, която ни зарина с боклуци , продаде водата и отрови въздуха ни, ще си купува индулгенции пред Вашингтон с нашите пари , а нас (българския народ) ще унищожава всеки Божи ден !

„Вашингтон таймс“:

Горивото на „Уестингхаус“ не е толкова добро колкото руското. Украинските АЕЦ-и, където последно оперираха тия дервиши, сега заплашват Европа с ядрена авария.

Василчо: Днес Украйна разчита на ядрената енергия за 53% от производството на електроенергията си, но рискува ядрен инцидент с размери, които нито Европа, нито света могат да си представят. И всичко това е след като американците от „Уестингхаус“ префасонираха реакторите им, така че да работят с американско ядрено гориво, а не с руско, както бяха. Това пише в свой анализ експертът Л. Тод Ууд на страниците на Вашингтон таймс. Проблемите, които стоят пред украинската ядрена индустрия са много, но основният е същият, който тормози всички бивши съветски републики – корупцията, която ражда липса на отчетност и лошо управление на инфраструктурата в сектора. Предполага се, че украинските АЕЦ трябва да бъдат регулирани от Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ), която по закон е независима. В последните години обаче се превърна в стандартна практика лидерите на ГИЯРУ да се назначават от държавния ядрен оператор „Енергоатом“, вместо чрез независим изборен процес. Това подчинява регулатора на капризите на оператора, а той е тотал прораден на американците. Ако „Енергоатом“ не може да изпълни определени стандарти за безопасност или крайни срокове, неговите началници просто информират регулатора за това и крайните срокове се изместват или елиминират, за беда на обществената безопасност. …

Петър:

И този път няма да има анулиране на сделката заради НЕпрозрачен търг. Идеята с избора на Уестингхаус е била „да се вземе най-правилното ПОЛИТИЧЕСКО решение“. Директно са подписали, без дискусии, без гласуване в Парламента… Сякаш избират какви семки да си купят – слънчогледови или тиквени… Борисов докато падне от власт ще ни нанесе още много вреди!

калино моме:

Тия от Уестингхаус нямат никакви поръчки за строежи където и да е по света – вижте им сайта. Фалираха поради неконкурентноспособност с руската страна. Руснаците строят хем по-ефективно, хем по-технологично, хем по-евтино и държат над 50% от световния пазарен дял на атома за мирни цели. Явно на мириканите специалните им инженерни кадри вече липсват. Идват тук да се излагат, както се издъниха в Окрайна, а най-опасното е, че хал хабер си нямат от високотехнологичното руско оборудване. Но най-вече се излагат нашите политически властитутки, дето ги канят. Още една хубава работа, ама калинкаджийска. Skandalno.net

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар