Градушка е поразила над 90% от покривите във Великотърновско

Градушка е поразила над 90% от покривите във Великотърновско

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Над 90 процента от покривите на къщите във великотърновските села са поразени от снощната градушка, съобщиха за БТА кметове на населените места.

В село Шереметя, където днес комисията започна огледа на щетите от силната буря с градушка, до момента е установено, че покривите на домовете на хората са поразени в най-висока степен, каза Георги Горчев, кмет на селото. В селото е засегнат и поминъкът на голяма част от хората – собственици на автокъщи.

Комисиите, които трябва да определят размера на щетите, са установили, че едно от най-засегнатите села е Капиново, където най-малко 300 къщи, покривни конструкции и автомобили са пострадали, каза Добрин Георгиев, кмет на селото. Той посочи, че и през следващите дни ще продължи обходът по поразените места и описването на щетите.

Комисиите описват пораженията и съставят констативни протоколи, за да могат хората да разполагат с цялата необходима документация и да кандидатстват за еднократна държавна помощ, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов. “Призивът ми към всички български граждани е, ако имат излишни стари и здрави цигли и керемиди, нека ги дарят в подкрепа на най-нуждаещите се хора – самотно живеещите и без наследници”, призова Панов.

От Държавен фонд “Земеделие” са сформирали комисии, които установяват щетите по земеделската продукция, за да може да се подаде документация към Министерството на земеделието за определяне на обезщетения на декар площ.

Със специализирана техника се демонтират старите метални обкови и се извършва обезопасяване на покрива на СУ” Вела Благоева”. Днешният ден беше неучебен за училището заради продължаващите дейности по обезопасяването на покрива, повреден от вчерашната буря.

Около 16:15 часа днес в община Ботевград падна силна градушка с огромни ледени късове. Има щети по земеделската продукция. Към момента се отстраняват над десетина паднали дървета. Няма данни за пострадали и бедстващи хора, съобщи за БТА кметът на общината Иван Гавалюгов.

Той посочи, че може би има щети и в домовете на жителите на общината и по автомобилите им. По думите му ледените късове са били големи колкото юмрук на дете и кокоши яйца. Сигнали се подават в общинската администрация, като към този час се почистват паднали дървета.

През изминалите дни не е имало силни валежи на територията на общината. Градушката е започнала поетапно, първо е имало дъжд и постепенно се усилвал към градушка, обясни още кметът.

Той каза, че е проверил и общинските камери и не е имало хора по улиците.

Към този час ситуацията е нормализирана.

Градушка с размерите на яйца е паднала в Тетевенско 

Градушка с размерите на яйце е паднала в тетевенското село Рибарица, съобщи за БТА кметът Пенка Ганева. Ледените блокове са нанесли щети върху покривите и прозорците на къщите, има пострадали и автомобили, както и унищожена реколта.

По думите на кмета такава градушка никой не помни в селото. Пострадали хора няма.

Утре експерти ще направят оглед и опишат щетите на място. Ще бъде свикан щабcj по бедствия и аварии, за да се реши дали да бъде обявено бедствено положение в селото, каза заместник-кметът на община Тетевен Борис Врабевски.

Местният жител на Рибарица Симеон Диков заяви, че има големи щети по своето имущество. “Счупени са два прозореца на къщата, покривът е разрушен, парникът е потрошен, на колата предно стъкла, както и ламарините. Такова чудо в Рибарица не е имало никога. Страшно е, има по-големи късове от яйце. На дърветата са останали само стъблата”, каза за БТА Диков.

Кметът на селото съобщи и за възникнал пожар в постройка на къща, който е потушен. Вероятната причина е късо съединение. За минути е било спряно и електрозахранването, но е възстановено.

Инж. Мартин Мачев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология – филиал Плевен, каза, че градушката е била придружена с интензивен дъжд – 20 литра на кв. м за 20 минути, както и със силен вятър.

Ледени топчета е имало и в Тетевен и Троян, но без сериозни поражения.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар