Граждани и синдикати на протест пред МС заради очакваните средства за заплати (снимки)

Граждани и синдикати на протест пред МС заради очакваните средства за заплати (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Граждани и синдикатът на административните служители “Подкрепа” и Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации към Конфедерацията на независимите синдикати в България провеждат протестен митинг пред Министерския съвет, предава БТА.

Хората се събраха в 9:30 часа заради очакваните средства за заплати на държавните служители.

Председателите на САС и ФНСДУО заявиха, че имат опасения, че размерът на средствата в проекта на постановление, който им е бил представен, може да бъде намален.


Снимка: BulFoto

Притесненията ни са, че това постановление трябваше да бъде прието до 31 март. На 31 март беше разпратено в проектния му вид до институциите и трябваше да бъде прието на 1 април, каза председателят на САС “Подкрепа” Кремена Атанасова.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Тази точка обаче беше отложена за сряда, което само по себе си означава, че “някой тъкми някакви промени”, смята тя.


Снимка: BulFoto

Атанасова припомни, че основното искане на синдиката е за 30-процентно увеличение. Не само, че тези пари трябва да се дадат, а трябва да се дадат допълнително до края на годината до достигане на исканията, коментира също тя, цитирана от БТА.

Последно останаха към 260 млн. лв. за изравняване на диспропорциите в държавната администрация. Те са заложени в бюджета, само чакаме разпределението по министерства и по агенции, каза председател на ФНСДУО Кръстьо Боянов.

Той също потвърди, че притесненията са се появили, след като в понеделник тези пари не са били гласували от Министерския съвет. Няколко пъти имахме работни срещи, на които съгласувахме нещата, каза още Боянов.


Снимка: BulFoto

Синдикатите напомниха, че се очаква увеличението на възнагражденията на работещите в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и бюрата по труда, Главната инспекция по труда, Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт, Комисията за защита на потребителите, Националната здравноосигурителна каса и др. Става въпрос за над 50 000 работещи в обществения сектор, каза Боянов.

Има заплати, останали на нивото на минималната заплата, и затова методиката трябва да доведе до ръст на базата на най-ниските заплати, уточни той. Ние се бяхме обединили около това, което беше договорено като методика и постановление, бяхме доволни, посочи също Боянов.


Снимка: БТА

В понеделник със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи/трансфери по бюджетите на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, и на общините, в размер на 71,8 млн. лева.

В сряда ще имаме следващо решение за още по-голям кръг от хора в администрацията, обясни в началото на вчерашното правителството заседание премиерът в оставка Николай Денков.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар