“Гражданска отговорност” може да поскъпне плавно в близко бъдеще

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Цените на застраховката “Гражданска отговорност” ще останат на нивото, на което са в момента, или ще нарастват плавно в близко бъдеще. Това прогнозира председателят на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на българските застрахователи Константин Велев пред БТА. По думите му каква ще е промяната, ще покаже пазарът, който се движи от законите на конкуренцията.

Има изострена конкуренция на пазара, която дори беше довела в някаква степен до не съвсем логично понижение на цените. Постепенно тенденцията се обърна, защото обезщетенията оказват въздействие и след като те се повишават, няма как трайно цените да се движат в посока намаляване или пък да стоят ниски, посочи той. Константин Велев подчерта, че за почти целия период на пандемията, а и през миналата година те са били по-скоро надолу, като за момента все още не са достигнали като средна премия нивата отпреди 2019 г.Инфлацията е сред факторите, които пряко влияят върху застрахователните обезщетения. Ръстът на цените на автомобилите, резервните части, труда в автосервизите и т.н. се отразява и в посока на повишаване на обезщетенията както по “Гражданска отговорност”, когато говорим за щети на моторни превозни средства, така и по “Каско”, каза още той.


По думите му повишението на обезщетенията и при двете застраховки е от порядъка на 5-6 на сто, но е в посока нагоре и едва ли в близко бъдеще, в рамките на година-две, можем да очакваме понижение на тези цени. По-бавно е повишаването на обезщетенията за неимуществени вреди, което няма пряка инфлационна зависимост.

“Трябва да подчертаем, че въпреки лекото повишение на цените по застраховка “Гражданска отговорност” в последните месеци, за почти целия период на пандемията, а и през миналата година те бяха по-скоро надолу. За момента все още не са достигнали като средна премия нивата отпреди пандемията, тоест 2019 г., така че в никакъв случай не говорим за някакви сериозни повишения”, каза Константин Велев.

Константин Велев отбеляза, че застрахователният пазар през последните години се развива изцяло във възходяща линия, което е удовлетворение за Асоциацията на българските застрахователи. Тази вечер на официална церемония в София от бранша ще отличат най-добрите си колеги в застрахователния и пенсионноосигурителния сектор за 2023 г.

За миналата година по предварителни данни на Комисията за финансов надзор застрахователният пазар отбелязва ръст в повечето бизнес линии. Изключение е застраховката “Гражданска отговорност”, която се движи около нивата от 2021 година. По имуществените застраховки ръстът е около 13-14 процента, по “Каско” – около 15 процента, което действително е добър сигнал, каза Велев.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар