Грандиозен скандал! ПП залага в програмата си „блокиране на неудобни медии“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вървим към погазване на различното мнение и пълен контрол над медии и социални мрежи

„Разработване на промени в Закона за електронни медии: включване в обхвата на закона на онлайн медиите и социалните мрежи, персонална солидарна отговорност на авторите и издателите за съдържанието, блокиране на медии при липса на верни данни в Публичния регистър на медиите, публикуване на месечни отчети.“

Това четем под т.4, раздел Култура на шумно рекламираната програма за управление на ПП, която получи 100-процентната подкрепа на БСП и ДБ, предава сайта BIG5.bg.

Вече новата тройна коалиция, подкрепена от отцепниците от ИТН, въвежда т.нар. „медийно законодателство“, което видимо е насочено срещу разчистване на неудобно мнение.

Буди недоумение как точно от ПП си представят да контролират „социалните мрежи“, при това „правно“. Или българските регулатори във Фейсбук, Инстаграм, Туитър ще прилагат още по-безогледно блокиране и триене само въз основа на едно докладване от трол, без никаква проверка на фактите? Това вече се случва, макар и в единични случаи, но явно трябва да го очакваме масово.

Т.2. от законодателната програма в раздел Култура пък предвижда до 25 ноември 2022 г. да са факт „промени в медийното законодателство, които засягат правната регулация на онлайн медиите и социалните мрежи“.

Законодателната инициатива на ПП предвижда да търси „персонална солидарна отговорност“ на авторите и издателите за съдържанието, пише в краткия драфт на законодателната програма. Така формулирано, под отговорност би могло да попадне всяко неудобно за управляващите мнение. Отделен въпрос е, че не е много ясно как ще е хем „персонална“, хем „солидарна“ отговорността, което навява на мисълта, че интерпретациите и тук може да са според удобството и интереса на „законодателя“. Видимо управляващите са писали на коляно „програмата“ и не знаят, че и досега, когато медия е дадена на съд, винаги е по НК, в който има надлежни текстове, като за публикация носи отговорност както издателят, така и авторът на публикацията. В Наказателния кодекс има също така достатъчно членове, по които медиите са подложени на съд, включително и по закона за договорите.

И още: „блокиране на медии при липса на верни данни в Регистъра на електронните медии, обявяване на краен действителен собственик“.

Тук също възниква въпросът как точно ще се докаже, че посоченият собственик на медия не е истински. В България има достатъчно примери на големи компании, които се водят на подставени лица, зад които стоят реални „играчи“. Досега опитите да се осветлят такива фирми (не само медии) са стигали до разкритието, че еди-кой си представител на махалата еди-коя си срещу 50 лв. е подписал нещо.

Законодателна програма

Програма за управление

На снимката: Кирил Петков по време на пресконференция на ПП от 13 юни 2022, на която демонстрира отношението си към медиите и неудобни въпроси

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар